Τις πιέσεις από τα δεξιά της Άνγκελα Μέρκελ εντείνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στο Βερολίνο, καθώς το CDU κατετάγη δεύτερο μετά τους κυβερνητικούς της εταίρους του SPD, με το ποσοστό να υποχωρεί στο 17,6%, το χαμηλότερο από την ενοποίηση της Γερμανίας.
Οι αναλυτές εντοπίζουν τα αίτια της ήττας στην πολιτική για το προσφυγικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο φόβο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, γεγονότα που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μετακίνηση ψηφοφόρων στα δεξιά, όπως συνέβη και στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης.
Εντυπωσιακό και ανησυχητικό κρίνεται το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία(ΑfD) που συγκέντρωσε 14,2% κατετάγη πέμπτο, και μπήκε για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο.
Όσον αφορά το SPD, μπορεί να κατετάγη πρώτο με 21,6%, ωστόσο έχασε 7% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τρίτο κατετάγη το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 15,6%, ενώ οι Πράσινοι βρέθηκαν τέταρτοι σημειώνοντας 15,2%.
«Για να αλλάξει το κλίμα η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία στη μεταναστευτική πολιτική» σχολίασε ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σόντερ, από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέγραψαν 6,7% με 4,9%.
Τα αποτελέσματα:
– Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα (SPD) : 21,6% ( -6,7%), Eδρες 38
– Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%) , Eδρες 31
– Aριστερά (Die Linke): 15,6% ( +3,9% ), Eδρες 27
– Πράσινοι (Gruenen): 15,2% ( -2,4%), Eδρες 27
– Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), Eδρες 25
– Φιλελεύθερο κόμμα (FDP): 6,7% +4,9%, Eδρες 12
– Πειρατές (Piraten): 1,7% ( -7,2%) , Eδρες –
Η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε το 66,9%
Η ήττα της Άνγκελα Μέρκελ και η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο -αν και αναμενόμενη- αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για την υιοθέτηση πιο δεξιάς ατζέντας από την Άνγκελα Μέρκελ, τόσο απέναντι στο προσφυγικό όσο και ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ και τις χώρες του Νότου.
Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι επιχειρεί μια τέτοια στροφή, καθώς στην άατυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα σχεδόν συντάχθηκε στο πλευρό των χωρών Βίζεγκραντ, αποδεχόμενο τις προτάσεις τους στο προσφυγικό, σε βαθμό που οδήγησε στην άρνηση του Ματέο Ρέντζι να συμμετάσχει στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Φρανσουά Ολάντ.