Ελλάδα
Ρίσκο: Πάνω από το σύνηθες
Προοπτική εξέλιξης: Controled stress
Παράγοντες Ρίσκου
Αξιολόγηση:
Πολιτική Σταθερότητα: Περιορισμένης κλίμακας ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, σταθερή αλλά οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αδύναμη αντιπολίτευση.
Πιθανότητά εκλογών στο επόμενο 3μηνο: 20%
Πιθανότητά εκλογών στο επόμενο 6μηνο: 30%
Πιθανότητά εκλογών στο επόμενο 12μηνο: 35%
Καταλύτες: Δεύτερη αξιολόγηση, τραπεζικό σύστημα, Attica Bank, «κάθαρση», media
Οικονομικό περιβάλλον: Σταθερό με ενδείξεις βελτίωσης
Χρηματιστήριο: Περιορισμένη επίδραση στο ευρύτερο σκηνικό
Κοινωνία: Λειτουργούν (μέχρι στιγμής) οι βαλβίδες εκτόνωσης της έντασης
Προσφυγικό: Υπό έλεγχο στα τρέχοντα επίπεδα, μικρές αλλά ελεγχόμενες εξάρσεις
Νέα Μέτρα: Αντιδράσεις εντός πλαισίων και προβλέψεων. Εν αναμονή μεσοπρόθεσμου αντίκτυπου
Ανάλυση Κατάστασης
Σε zero sum game εξελίσσονται τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, με media, τραπεζίτες, αντιπολίτευση και αξιολόγηση. Αν και η ένταση μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω, εν τούτοις η κατάσταση φαίνεται ότι δεν μπορεί να παράξει εκρήξεις που θα οδηγούσαν σε ανατροπή του πολιτικού status quo. Ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωνόταν σε ήττες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα οι πολιτικές ισορροπίες δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν εντός του επομένου τριμήνου, αλλά ούτε και 6μηνου.
Σε αυτή τη φάση μείζον θέμα παραμένουν τα media και το τραπεζικό σύστημα, επίπεδα που η κυβέρνηση επιδιώκει «ανακάτεμα της τράπουλας».
Ήδη έχει επιτευχθεί η σταδιακή αλλαγή των διοικήσεων σε όλες τις συστημικές τράπεζες με τη σύμφωνη γνώμη ή ακόμα και κόντρα στις θέσεις των ιδιωτών μετόχων. «Αγκάθι» παραμένει η Attica Bank όπου το power game κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της μόνης μη συστημικής τράπεζας βρίσκεται πλέον στα χέρια της «διαιτησίας», δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ανοιχτά, αλλά στο ημίφως, παραμένουν και τα ζητήματα ορισμού διοικήσεων στο ΤΧΣ και το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα οποία αναμένεται να κλείσουν πακέτο με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Για την ώρα η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει στον πάγο καθώς πέρα από τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων στην κορυφή της ατζέντας παραμένει το χρέος και η προοπτική απομείωσής του.
Αν και η κυβέρνηση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα επανάφερε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, επιχειρώντας να παίξει «ζευγάρι» με το χρέος, η ομιλία του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής σηματοδότησε τη διάθεση να κάψει αυτά τα χαρτιά, χωρίς ωστόσο να προσδιοριστεί το αντάλλαγμα.
Επικοινωνιακή διαχείριση
Ο αντίκτυπος στην κοινωνία από τις συγκρούσεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό εκτιμάται ότι είναι περιορισμένος καθώς παρά τα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση και σχεδόν σύσσωμα τα media για:
– Τις τηλεοπτικές άδειες
– Τα νέα μέτρα
– Πρόσωπα υπουργών και κομματικών στελεχών
– Την Attica Bank
– Τις επενδύσεις
Η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να εκφράσει τις ομάδες που έχουν απογοητευτεί και αναζητούν νέους εκφραστές. Η αποσύνθεση των κομμάτων τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης και η αδυναμία τους να έρθουν σε επαφή με ενεργά κοινωνικά ρεύματα δίνει στην κυβέρνηση ικανοποιητικό χώρο για ελιγμούς.
Η ανάδειξη του ζητήματος των αδειών στα κανάλια σε μείζον πολιτικό θέμα στην ουσία αποδυνάμωσε το κοινωνικό έρεισμα της αντιπολίτευσης, όπως και οι υψηλών τόνων συγκρούσεις που η αντιπολίτευση καταγράφηκε να στηρίζει τραπεζίτες και μίντια.
Ετσι αν και ο στόχος των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν η αποδόμηση του ηθικού πλεονεκτήματος του Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα επετεύχθη η ακύρωση των ιδίων των θεμάτων.
Στο προσφυγικό οι πρόσφατες εντάσεις βίας στα hot spots αφενός χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, αφετέρου όμως δεν είναι ιδιαίτερη επίδραση στην κοινωνία, πέρα από την αναστάτωση που προκάλεσαν στις τοπικές κοινωνίες.
Από την άλλη πλευρά αντιδράσεις τύπου Ωραιοκάστρου ανέβασαν υπερβολικά τους τόνους βοηθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις δυνάμεις του απέναντι στον κοινό εχθρό: Τον ρατσισμό.
Θετική –στο εσωκομματικό μέτωπο- ήταν και η κόντρα της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τα media να αναδεικνύουν ως βασικά σημεία τριβής την Attica Bank και την εταιρία της γυναίκας του Γιάννη Στουρνάρα. Η σύγκρουση αυτή απέδειξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ζήτημα «Στουρνάρας» απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ολοκληρωμένο.
Η κοινωνία όμως έχει επιδείξει ιδιαίτερο υψηλό βαθμό συνοχής παρά τις επιπτώσεις των νέων μέτρων, με τις κινητοποιήσεις να είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες, παρά τη σκληρότητα που επιβάλλουν οι στόχοι και η την έντονη κριτική από τα media και την αντιπολίτευση.
Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί πολιτικά την απογοήτευση και την κοινωνική ένταση αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος αναταραχών που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση.
Υπ αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την –οριακή- βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας εντός της Ευρωζώνης, την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης λόγω του Brexit και με το στόχο της ανάγκης για ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας εντός της ζώνης του ευρώ, η προοπτική της οικονομίας αξιολογείται ως θετική.
Αναγνωρίζοντας ότι
– το πολιτικό ρίσκο δεν μπορεί να αυξηθεί ιδιαίτερα, από τα τρέχοντα επίπεδα,
– και συνεπώς οι πιθανότητες πρόκλησης πολιτικής αστάθειας είναι περιορισμένες,
– Οι οικονομικές προοπτικές βελτιούμενες
– Η κοινωνική συνοχή ικανοποιητική
– Οι πιθανότητες ανατροπής του πολιτικού status quo περιορισμένες
Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας βοηθώντας στην αποκατάσταση της σταθερότητας, μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών και χρηματιστηριακών προοπτικών και στην ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης πολιτικής σταθερότητας.