Αντεγκλίσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, ΟΗΕ και Άσαντ για την αθέτηση των συμπεφωνηθέντων όσον αφορά την εκεχειρία έφερεαν οι 23 νεκροί, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, και οι πάνω από 30 σοβαρά τραυματίες, που είναι ο απολογισμός των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία την Πέμπτη.
Τέσσερις αεροπορικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στην επαρχία Deir Ezzor, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται σε σχολείο που χρησιμοποιούταν ως άσυλο. Οι επιθέσεις δεν αποτελούν ουσιαστικά παραβίαση καθώς η κατάπαυση δεν ισχύει σε περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS και η επαρχία είναι μία από αυτές, χωρίς αυτό όμως να μειώνει την αξία των ζωών που χάθηκαν.
Με τη σημαία των επιθέσεων να μην έχει ακόμα αποσαφηνισθεί, Ρωσία και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για τη διαταραχή μιας εύθραυστης κατάπαυσης και τον συριακό στρατό να είναι ο μόνος που σέβεται τη συμφωνία η οποία προήλθε από την απεγνωσμένη ανάγκη παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από την άλλη πλευρά στο Χαλέπι, το επίκεντρο της συριακής κρίσης, η κατάσταση είναι πιο ήσυχη, η περιοχή όμως πιο κατεστραμμένη από ποτέ. Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που οι κάτοικοι μπορούν να βγουν από τα κατεστραμμένα σπίτια τους και να αναζητήσουν τα ουσιώδη, αλλά δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι καθώς θεωρούν ότι η κατάπαυση προήλθε από εξωτερικές δυνάμεις και δεν θα διαρκέσει.
Απώλειες και για τον ISIS
Επεισόδια υποκινούμενα τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το καθεστώς Ασαντ, συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα και η συμφωνία κατάπαυσης δεν αφορά ομάδες που θεωρούνται τρομοκράτες όπως ο ISIS και η Jabhat Fateh al-Sham, παλαιότερα γνωστή ως al Nusra Front.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται σε ομάδες του ISIS σκοτώνονταν 250 τρομοκράτες βόρεια της Παλμύρας, σε μια επίθεση που ενδεχομένως να πραγματοποιήθηκε συνδυαστικά με τις ΗΠΑ.
Η βοήθεια καθυστερεί
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα της κατάπαυσης πυρός, η έλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. 20 φορτηγά με τρόφιμα και ιατρική βοήθεια έχουν περάσει την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αλλά έχουν μείνει καθηλωμένα εδώ και δύο ημέρες καθώς δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια προσέλευσης στην περιοχή.
Ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι, ο επονομαζόμενος «δρόμος θανάτου» ελέγχεται από δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και η χρήση του πρέπει να διαπραγματευτεί ξεχωριστά λόγω «ειδικού καθεστώτος».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας έχει δηλώσει ότι ενισχύσεις μπορούν να παραδοθούν στο Χαλέπι μόνο μετά από συνεννόηση της κυβέρνησης με τα Ηνωμένα Έθνη . Ιδίως ενισχύσεις που προέρχονται από την Τουρκία.
Ανησυχίες για την έκβαση
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, αν η ειρήνη ισχύσει για επτά ημέρες, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεσπίσουν ένα Κοινό Κέντρο Εφαρμογής, για συνεργασία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Συρία με στόχο τρομοκρατικές ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, η συριακή κυβέρνηση θα αποκλειστεί από τη διεξαγωγή αεροπορικών δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές.
Αλλά αν η συνεργασία καταρρεύσει, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα ολόκληρο νέο σύνολο προβλημάτων καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως θα αποκαλυφθούν πηγές και μέθοδοι, πληροφορίες που δεν μπορούν μετά να προστατευθούν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.
Παρ ‘όλα αυτά, η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να έχει προσφέρει μια ανάπαυλα στον εμφύλιο πόλεμο που σκότωσε κατ’ εκτίμηση 430.000 ανθρώπους από το 2011 και πυροδότησε μια διεθνή κρίση των προσφύγων.