Στα 9 δισ. δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το κόστος του Brexit, τη διετία 2019-20, για τη Γερμανία σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκαλύπτει το περιορικό Spiegel.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου που προΐσταται ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε «επαπειλείται η απώλεια του δεύτερου μεγαλύτερου συνεισφέροντος στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανάλογη αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης της Γερμανίας».
Η συμμετοχή της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το Brexit θα αυξηθεί στο 25%, αντί του 21% που είναι σήμερα. Κατά συνέπεια, «η αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα ανέλθει στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε μία χρονιά αντίστοιχα το 2019 και το 2020», αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό.
Οι υπολογισμοί στηρίζονται σε σημερινά δεδομένα και δεν συμπεριλαμβάνoυν «ενδεχόμενες αντισταθμιστικές καταβολές», σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ως τέτοιο παράδειγμα αναφέρονται στο έγγραφο οι πιθανές μελλοντικές εισφορές της Μ. Βρετανίας, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει η χώρα αυτή εάν θέλει να έχει πρόσβαση στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης, στο έγγραφο αναφέρονται περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ως δυνατότητα για τη διατήρηση της συνεισφοράς των χωρών της ΕΕ στα ίδια επίπεδα.
Επί τάπητος υπάρχει και πρόταση βάση της οποίας η Βρετανία συνεχίζει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ανάλογα με τη συμμετοχή της σε αυτή.
Όπως δήλωσε στο Spiegel ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Γιενς Γκάιερ, η πρόταση περιλαμβάνει την αναλογική συμμετοχή Μ. Βρετανίας στη χρηματοδότηση της ΕΕ.
«Εάν συμμετέχει σε περισσότερους τομείς θα ανεβαίνει και το ποσόν το οποίο πρέπει να καταβάλει», είπε στο Spiegel.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη να ασχοληθεί η ΕΕ το συντομότερο δυνατόν με το θέμα των συνεπειών του Brexit στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό της.