“Δεύτερη ευκαιρία” Ομπάμα στον Ντουτέρτε

“Δεύτερη ευκαιρία” Ομπάμα στον Ντουτέρτε

Περισσότερες κινήσεις καλής θέλησης ζητά εμμέσως πλην σαφώς η Ουάσιγκτον από τη Μανίλα μετά από τα προσβλητικά σχόλια του προέδρου των Φιλιππίνων που οδήγησαν στη ματαίωσή της συνάντησης με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η προγραμματισμένη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον ομόλογό του των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ακυρώθηκε, επειδή ο βαριά προσβλητικός τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων για τον πρόεδρο των ΗΠΑ έγειρε ερωτήματα σχετικά με τις πιθανότητες διεξαγωγής εποικοδομητικών συζητήσεων, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε  Ξανά στην Κίνα ο Κιμ για συνάντηση με τον Σι

«Τα λόγια έχουν σημασία και θέλουμε να δούμε ένα κλίμα φιλικό, ανοιχτό σε μια ισχυρή συνεργασία»,

τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

Διαφήμιση

Η δήλωσή αυτή ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους ως προσπάθεια της Ουάσιγκτον «να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» και να μην επιτρέψει στην Κίνα να δυναμιτίσει το μέτωπο που επί μακρόν οικοδομείται στην πειροχή.

Η ένταση με την Κίνα κλιμακώθηκε με αφορμή την απόφαση διαιτητικού διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για τα δικαιώματα της στη Νότια Σινική Θάλασσα, μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων. Το Πεκίνο κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ως υποκινητή της έντασης στην περιοχή.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Οι Φιλιππίνες διαμήνυσαν ότι δεν έχουν διάθεση να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο, ενώ ο πρώην πρόεδρος της χώρας επισκέφθηκε την Κίνα και συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους ανοίγοντας νέο δίαυλο συνεννόησης.
Ο πρόερος των Φιλιππίνων αναφέρθηκε χθες στον Ομπάμα χρησιμοποιώντας την έκφραση «πουτ..ας γιος», σημειώνοντας πως δεν θα δεχτεί υποδείξεις στο ζήτημα των εξωδικαστικών εκτελέσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες.

Ο Ντουτέρτε αργότερα δήλωσε ότι μετάνιωσε για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε.

Οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Βιεντιάν, στο Λάος.
Αν και η συνάντηση Ντουτέρτε-Ομπάμα ακυρώθηκε, οι Φιλιππίνες συμφώνησαν σε διεύρυνση της αμυντικής τους συνεργασίας με την Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται επίσης υπό αμερικανικό στρατιωτικό μανδύα..

Διαβάστε  Λεφτά για... πυρηνικά, το deal που προσφέρουν στον Κιμ

Διαφήμιση