Το μύθο της αύξησης της παραγωγικότητας με την αύξηση των ορών της απασχόλησης καταρρίπτει μελέτη που χρηματοδότησε η κυβέρνηση της Σουηδίας. Αν και πρόκειται για ένα πολύ περιορισμένο πείραμα, εν τούτοις τα αποτελέσματα είναι σαφή τόσο από την οπτική γωνία της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος όσο και την ικανοποίηση των πελατών.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι λιγότερες ώρες δουλειάς δεν κάνουν καλό μόνο στην υγεία αλλά μας κάνουν και πιο παραγωγικούς.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας χρηματοδότησε το γηροκομείο Svartedalens για ένα πείραμα με νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται έξι ώρες την ημέρα αντί για οκτώ. Σκοπός ήταν να συγκρίνουν τις νοσοκόμες που εργάζονται έξι ώρες την ημέρα, με μια ομάδα σε παρόμοια ρύθμιση. Ένας, λοιπόν, από τους τρόπους που η μελέτη αξιολόγησε την παραγωγικότητα του προσωπικού ήταν συγκρίνοντας την ποιότητα της φροντίδας που παρείχε η κάθε ομάδα νοσοκόμων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευτών που εργάστηκαν έξι ώρες ήταν στην πραγματικότητα πιο παραγωγικοί από εκείνους που εργάστηκαν περισσότερες ώρες.
Ειδικότερα, 68 από τις νοσηλεύτριες που εργάζονταν έξι ώρες πήραν τις μισές ημέρες αναρρωτικής άδειας συγκριτικά με τους υπολοίπους. Ακόμη, οι νοσοκόμες που εργάζονταν λιγότερες ώρες ήταν πιο ευτυχισμένες. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι είναι 20% πιο ευτυχισμένες και, ως εκ τούτου θα έκαναν 64% περισσότερες δραστηριότητες με τους ασθενείς.
Δεδομένου ότι το πείραμα επικεντρώθηκε στον τομέα της υγείας, οι επιτυχίες δεν είναι εγγυημένες για παράδειγμα, στον τομέα των οικονομικών.