if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Γερμανία: Η ήττα CDU εντείνει τις πιέσεις στη Μέρκελ για το προσφυγικό

Τις πιέσεις προς την Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό εντείνει η συντριπτική ήττα του αδελφού κόμματος του CDU, του CSU στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου το ακροδεξιό AfD αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το AfD αποδείχθηκε ότι είχε μεγάλη απήχηση στους εργάτες, ανέργους και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας των δεξιών λαϊκιστών ήταν πάντως το γεγονός ότι ώθησαν στην κάλπη πάνω από 56.000 πολίτες που απείχαν από τις προηγούμενες εκλογές. Σχεδόν διπλάσιους από όσους κινητοποίησαν μαζί οι νικητές Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι το AfD “έκλεψε” ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα.
Μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες μεταπήδησαν 23.000 ψηφοφόροι, ενώ περί τους 20.000 απέσπασε η AfD από το ακροδεξιό NPD, που απέτυχε να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο.
18.000 ψηφοφόροι μετακινήθηκαν ακόμη από το κόμμα της Αριστεράς προς την AfD. Κεντρική αίτια γι’ αυτό θεωρείται το ζήτημα των προσφύγων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το οποίο επισκίασε αισθητά τις τοπικές εκλογές και εκτιμάται ότι εκτίναξε τα ποσοστά των λαϊκιστών. Όπως επισήμανε ο εκλογολόγος Ρομπέρτο Χάινριχ: «Το προσφυγικό ζήτημα είναι σε κάθε περίπτωση μια από τις βασικές εξηγήσεις της επιτυχίας της AfD. Για τους ψηφοφόρους της ήταν το αποφασιστικό θέμα. Για ψηφοφόρους άλλων κομμάτων δεν ήταν το βασικό επιχείρημα. Γι’ αυτούς είχαν σαφή προτεραιότητα τοπικά πολιτικά ζητήματα».

Ενώ αίσθηση προκάλεσε και η ενίσχυση των Πρασίνων στην Βάβη-Βυτεμβέργη, ιδιαίτερη πατρίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές έχασαν 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών κατηγορεί πλέον ευθέως την Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική ανοιχτών συνόρων που έχει ακολουθήσει καθώς και για την επιμονή της επ αυτού, ως κύριο λόγο της πολιτικής συντριβής που υπέστη το κόμμα.
Το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) κατάφερε να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό που έχει πάρει ποτέ νεοϊδρυθέν κόμμα, καρπούμενο κυρίως ψήφο διαμαρτυρίας τόσο από το CSU όσο και από τους Σοσιαλιστές.
Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία του ακροδεξιού κόμματος και στις υπόλοιπες περιφερειακές εκλογές με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε ρυθμιστή εξελίξεων και απειλή για τους Χριστιανοδημοκράτες ενόψει των εκλογών του 2017.
Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, η πρόεδρος της AfD Φράουκε Πέτρι, εμφανώς ευχαριστημένη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι “οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα παραδοσιακά κόμματα”.
Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης η AfD επιτυγχάνει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό και αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-‘Ανχαλτ με 24% των ψήφων. Πρόκειται για το καλύτερο εκλογικό που έχει σημειώσει ποτέ μία νεοϊδρυθείσα πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στο κρατίδιο αυτό φέρνει το ξενοφοβικό κόμμα σε απόσταση μόλις έξι μονάδων από τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι πλησιάζουν το 30% και παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη. ”
Στη Βάδη Βιττεμβέρβη η AfD συγκεντρώνει το 15% των ψήφων και έχει ξεπεράσει ακόμη και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ και στη Ρηνανία-Παλατινάτο αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 12,5%.
Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους σοσιαλδημοκράτες στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 10,6%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό και το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του κόμματος.
Αίσθηση προκαλεί ο θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: ο σημερινός πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά του, ξεπερνώντας το 30%, αλλά αφήνει πίσω του για πρώτη φορά τους χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι μάλιστα χάνουν πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η πρώτη φορά από το 1953 (!) που η CDU της Άνγκελα Μέρκελ χάνει την πρωτιά στο παραδοσιακό της προπύργιο, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Η Βάδη-Βυρτεμβέργη έγραψε ιστορία, το αποτέλεσμα είναι καθαρό και εντυπωσιακό” δήλωσε ο “πράσινος” πρωθυπουργός.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version