Την ανάπτυξη πρόσθετης δύναμης 4,000 κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκε τελικά ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, μετά την αρχική άρνησή του. Η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα νέου εμφυλίου πολέμου καθώς τα ξεσπάσματα βίας έχουν ενταθεί και οι προσπάθειες πολιτικής σταθεροποίησης αποτυγχάνουν.
Για να αποδεχθεί ο πρόεδρος της χώρας την ανάπτυξη πρόσθετης στρατιωτικής δύναμης ο ΟΗΕ απείλησε με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς το Νότιο Σουδάν.
Ο πρόεδρος της χώρας, Κιίρ, είχε κατηγορήσει τον ΟΗΕ ότι στα στρατόπεδα προσφύγων βρίσκουν καταφύγιο και άνθρωποι της αντιπολίτευσης τους οποίους προστατεύει ο ΟΗΕ και ως εκ τούτου η ουδετερότητα της αποστολής έχει διασαλευθεί.
Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν δεσμεύθηκε για τη δημιουργία υβριδικού δικαστηρίου το οποίο θα ερευνήσει εγκλήματα πολέμου κατά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με κοινή δήλωση με τον ΟΗΕ.
Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο καθώς καμία από τις δυο πλευρές δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις αποφάσεις των δικαστών αν υπάρξουν ποτέ αυτές.
Ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει όμως και προβλήματα στο σχηματισμό της δύναμης καθώς οι γειτονικές χώρες δεν είναι σε θέση να εισφέρουν επαρκή στρατεύματα. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σουδάν η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 όταν πρόεδρος Κιίρ κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο Μακάρ ότι σχεδίαζε πραξικόπημα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να προσφύγει στα όπλα.
Ο Μακάρ εν τέλει και ενώ διαφαινόταν λύση δραπέτευσε από το Νότιο Σουδάν στο Χαρτούμ και αντικαταστάθηκε από τον Ταμπάν Ντεν Γκάι.
Από την έναρξη των εχθροπραξιών πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, χωριά ολόκληρα έχουν γίνει στάχτη και οι αναφορές για βιασμούς, βανδαλισμούς και άγρια βία είναι καθημερινό φαινόμενο.