Ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία διάσωσης του Μαρινόπουλου ο έλεγχος του οποίου περνάει στον Σκλαβενίτη, ενώ οι τράπεζες αναδιαρθρώνουν τα δάνεια, ενώ από στους πιστωτές επιβάλλεται κούρεμα 50% για να καταστεί βιώσιμη η εταιρία.
Το ενδιαφέρον σημείο της διάσωσης είναι ότι όλες οι ενέργειες που περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της γιγαντιαίας εταιρίας supermarket γίνεται με την έγκριση του δικαστηρίου.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται απαλλαγή τραπεζιτών και στελεχών των εμπλεκομένων εταιριών από ευθύνες για τις αποφάσεις που λαμβάνουν ή έλαβαν.
Παράλληλα η δημιουργία νέου εταιρικού σχήματος στο οποίο θα μεταβιβαστούν σταδιακά ενεργητικό και παθητικό διασφαλίζει ότι οι όποιες δικαστικές διενέξεις θα μείνουν στο παλιό το οποίο όμως στην ουσία θα τεθεί υπό εκκαθάριση σε εύλογο χρονικό διάστημα, αποτελώντας έτσι τη “ζώνη πυροπροστασίας” για τους μετόχους του νέου σχήματος.
Παράλληλα η μη ενσωμάτωση του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη καθιστά σαφές ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε κάτι νέο, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σκλαβενίτης, θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σκλαβενίτης, η εταιρεία ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.
Από την πλευρά της, η Μαρινόπουλος, σημειώνει σε ανακοίνωσή της:
«Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει δανειακή σύμβαση δεκαετούς διάρκειας, ύψους 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες θα διατηρούν δικαιώματα όπως από μερίσματα, από τυχόν μετοχοποίηση με option 25% της νέας εταιρείας που θα ιδρύσει ο Σκλαβενίτης.
Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια αυτά θα διαχειριστεί η Σκλαβενίτης μέσω μιας νέας εταιρείας που θα ιδρύσει προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος και στην οποία θα περάσουν ενεργητικό και υποχρεώσεις της τελευταίας.
Ο Σκλαβενίτης θα ελέγχει τη νέα εταιρεία κατά 100%, ενώ θα δεσμευθεί να καταβάλει και ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 125 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί το πολυεπίπεδο business plan.
Οι μέτοχοι του Μαρινόπουλου θα αποχωρήσουν από το νέο σχήμα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης αν και θα επενδύσουν σε αυτό.
Ο όρος αυτός καθιστά σαφές ότι η επένδυση της οικογένειας Μαρινόπουλου στο νέο σχήμα είναι στην ουσία η εξασφάλισή “ασφαλούς εξόδου”, όπως ακριβώς συνέβη με την αποχώρηση του Γιάννη Λάτση από τη Eurobank και την ανταλλαγή των μετοχών του με άλλες τις Εθνικής Τράπεζας, ενώ μετά κατέρρευσε το deal μεταξύ των δυο τραπεζών.
Επίσης θολό παραμένει το σημείο των απολύσεων καθώς υπάρχει δέσμευση για συνέχιση της χρηματοδότησης της μισθοδοσίας κατά τη μεταβατική περίοδο αλλά παράλληλα πρόβλεψη για αναδιάρθρωση και συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων του Μαρινόπουου και ένταξή τους στο δίκτυο Σκλαβενίτης.