Φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, χειραγώγηση αγοράς και παρεμβάσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επίσημες κατηγορίες σε βάρος της Google στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Εσχάτως όμως στο προσκήνιο έρχονται και νέα ζητήματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργία της εταιρίας, τα οποία αν και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ότι αντιβαίνουν νόμους, εν τούτοις, εφόσον ισχύουν, είναι εξωφρενικά και συνιστούν παραβίασε ανοιχτές θύρες, καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του κόσμου και έφτασε σε σημείο να στήσει εκλογές.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται παρατραβηγμένα σε κάποιους, ωστόσο τα στοιχεία που αποκαλύπτουν διαρκώς τους τελευταίους 12 μήνες διεθνή media, εποπτικοί οργανισμοί ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκιαγραφούν μια άλλη Google.
Ιδιαίτερα έντονες όμως είναι οι επικρίσεις που δέχεται η Google για προσπάθεια διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, μανιπιουλάροντας τα αποτελέσματα αναζητήσεων προς όφελος τη Χίλαρι Κλίντον.
Η ίδια η εταιρία σε ανακοινώσεις της διαψεύδει οποιαδήποτε τέτοια δράση, ωστόσο ακόμα όμως και να συνέβαινε δεν θα ήταν παράνομο, καθώς η αγορά δεν ρυθμίζεται και οι κανόνες αξιοπιτστίας ισχύουν σε επίπεδο καλής πίστης μεταξύ εταιριών και χρηστών.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News αποκαλύπτει ότι η Google τεχνηέντως αποκρύπτει αποτελέσματα αναζητήσεων επιβαρυντικά για τη Χίλαρι Κλίντον, «παρεμποδίζοντας» ακόμα και τις σχετικές αναζητήσεις.
Google has helpfully censored questions about Hillary’s health. #HillaryClintonSearchTerms pic.twitter.com/qzDRZgNUMh
— Paul Joseph Watson (@PrisonPlanet) August 27, 2016
Δημοσιογράφοι, χάκερς, πολιτικοί αναλυτές και ακαδημαϊκοί έχουν κατ επανάληψη επισημάνει την πρακτική αυτή τη Google.
Το politico.com και ο καθηγητής Robert Epstein διεξήγαγαν έρευνα από το 2015 αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η Google επηρεάζει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων παραβιάζοντας ωμά ακόμα και τις εσωτερικές διαδικασίες.
Η μελέτη ονομάστηκε SEME effect που αποτελεί το ακρωνύμιο για το Search Engine Manipulation Effect. Τα αποτελέσματα της οποίας αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση της Google στην πρόθεση αναζήτησης και στην ιεράρχηση των αποτελεσμάτων μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά την έκβαση του 25% των εκλογικών αναμετρήσεων παγκοσμίως.
Οι χώρες που μπορούν να επηρεαστούν ευκολότερα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι αυτές στις οποίες οι χρήστες προτιμούν κατά συντριπτική πλειοψηφία τη μηχανή αναζήτησης της Google.
Το Bloomberg έχει αποκαλύψει πως και με ποιους τρόπους, σε συνεργασία με ποιους πολιτικούς η Google απέφευγε να πληρώνει φόρους στην ΕΕ και πως έστησε μια συμφωνία «στα μέτρα της» με την Κομισιόν και τον τότε επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, η οποία τελικά δεν έφτασε ούτε στο Κοινοβούλιο καθώς δεν υπήρξε στήριξη εκ των έσω.
Διαβάστε επίσης: Αντρέ Σεπουλβέντα: Ο hacker-πραξικοπηματίας που έστηνε εκλογές
Το αμερικανικό DC Leaks και το Intercept δημοσιοποίησαν τη λίστα των επισκεπτών στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας Ομπάμα, αποδεικνύοντας ότι λομπίστες –για λογαριασμό της Google- και στελέχη της εταιρίας είχαν απρόσκοπτη και διαρκή πρόσβαση στον Αμερικανό πρόεδρο.
Το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας (revolving doors)
Στις ΗΠΑ η Google κατηγορείται ότι ακολουθεί την πρακτική της τροφοδότησης στελεχών και απορρόφησης αντιστοίχως από υψηλόβαθμες θέσεις του Δημοσίου, τα οποία χρησιμοπιιούν την ισχύ της θέσης και τις προσβάσεις τους βοηθώντας μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυχρόνια τη Google υποστηρίζοντας -όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο τα συμφέροντά της-.
Αν και ως πρακτική η εναλλαγή στελεχών μεταξύ μεγάλων οργανισμών είναι συνηθισμένη, εν τούτοις έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό site intercept μαζί με μια ΜΚΟ που ασχολείται με τη διαφάνεια στην Ουάσιγκτον αποδεικνύει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό αλληλεπήδρασης διασύνδεσης της Google με την κυβέρνηση Ομπάμα.
Αντιστοίχως το project αυτό έτρεξε αναδρομικά και στην Ευρώπη όπου το Bloomberg εγείρει ερωτηματικά για τη σχέση της Google με τον πρώην επίτροπο επικεφαλής της DG Comp Χοακίν Αλμούνια, επικεντρώνοντας στην προσπάθειά του να προωθήσει μια συμφωνία με τη Google για την υπόθεση της φοροαποφυγής-φοροδιαφυγής η οποία κατέρρευσε εντός της Κομισιόν αποτυγχάνοντας να βρει την απαιτούμενη πολιτική στήριξη.
Η βιτρίνα της Google
Με ταμείο 78 δισ. δολάρια, κέρδη προ φόρων 19 δισ. και διπλασιασμό του τζίρου από το 2011 έως το 2015 η Google είναι εταιρία παράδειγμα. Η Google είναι όμως πολλά, η ύπαρξή της πολλές φορές είναι συνώνυμη με τη λειτουργία του internet καθώς και πολλών άλλων συστημάτων και υποσυστημάτων τα οποία είναι κρίσιμα για την καθημερινότητα του σύγχρονου κόσμου. Τράπεζες, δημόσιο, τηλεπικοινωνίες ακόμα και τα GPS εξαρτώνται από τη Google.
Αν για τις τράπεζες υπάρχει ο όρος «too big to fail» για τη Google ισχύει σίγουρα ότι «fail Google and get back to stone age».
Η εταιρία κυριαρχεί στις αναζητήσεις στο internet στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τεράστια διαφορά από το δεύτερο, ενώ είναι ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου.
Κατέχει κυρίαρχη θέση στο λογισμικό κινητών τηλεφώνων με το android, στην αγορά ηλεκτρονικών χαρτών και προγραμμάτων πλοήγησης (GPS).
Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της διαδικτυακής διαφήμισης, ενώ το λογισμικό της είναι απαραίτητο για τη λειτουργία σχεδόν ολόκληρου του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών πληρωμών, ακόμα και για τη διασύνδεση πολιτών με το Δημόσιο.
Google… ο φοροφυγάς
Τώρα ο γίγαντας του internet βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αντιμετωπίζοντας ήδη διπλή ένσταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της αναζήτησης ανταγωνιστικών με αυτή προϊόντων και για τη πολιτική ανάπτυξης του Android, όπου έχει στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της παρεμπόδισης εισίδου άλλων παιχτών.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει στο δελτίο Τύπου η Κομισιόν, σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση ενδεχόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Google στον χώρο του Internet και της καταπάτησης δικαιωμάτων διαφημιζομένων.
Πρόκειται για τεράστια υπόθεση στην οποία αναμένεται να εμπλακούν και οι αμερικανικές εποπτικές και διωκτικές αρχές και για την οποία η Google έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα.
Τα προβλήματα της Google δεν σταματούν εκεί όμως, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται και η μάχη κατά της φοροαποφυγής και φοροαποφυγής, η οποία ήδη στοιχίζει στην εταιρία αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια σε συμβιβασμούς με Ευρωπαϊκές χώρες.
Το σκεπτικό τόσο της DG Comp όσο και της DG FinS είναι κοινόστο πεδίο του ανταγωνισμού, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν “καίει τα δάκτυλα” της Google
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, ο Βρετανός επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Κομισιόν, Jonathan Hill δήλωσε ότι η φοροαποφυγή των πολυεθνικών τους θέτει σε κυρίαρχη θέση έναντι μικρότερων τοπικών και startup εταιριών καθιστώντας στην ουσία άνιση τη μάχη.
Ανταγωνισμός; I don’t know this word
Η υπόθεση στρέβλωσης του ανταγωνισμού όχι μόνο από την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και την αποτροπή εισόδου νέων παιχτών αλλά ταυτόχρονα από την φοροαποφυγή, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο από το οποίο η Google δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει -και σίγουρα όχι αλώβητη-.
Διαβάστε επίσης: Η Google στραγγάλισε την Acer το 2012
Διαβάστε επίσης: Νέες κατηγορίες από ΕΕ για Google
Την κατάσταση επιβαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα καθώς αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αντιδημοφιλή μέτρα αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος, καθώς τα φορολογικά έσοδά τους δεν επαρκούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο η φοροαποφυγή αναμένεται να αποτελέσει μια μάχη που θα έχει διάρκεια και θα διεξαχθεί σε ζωντανή κάλυψη με στόχο τη διαχείριση του πολιτικού κόστους και την αύξηση της κοινωνικής πίεσης προς τις εταιρίες.
Και στα Panama Papers
Το κλίμα επιβαρύνεται έτη περαιτέρω από την υπόθεση των Panama Papers στα οποία εμπλέκονται και πολιτικοί, εντείνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια και υποσκάπτοντα το αίσθημα κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Αποκαλύψεις για τις διαδικασίες και μεθόδους που επιλέγει η διοίκηση της Google ώστε να αποφεύγει την καταβολή φόρων ύψους 1 δισ. ετησίως έχουν πολλά διεθνή media, μεταξύ των οποίων το Bloomberg, το BBC και ο Independent, ενώ σκληρή είναι και η σύγκρουση της εταιρίας με τη γερμανική Axel Springer, ιδιοκτήτρια -μεταξύ άλλων- και του Businessinsider.com.
Παράλληλα με τις εν εξελίξει έρευνες επί τάπητος βρίσκεται και η διαδικασία αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στην ΕΕ ώστε να ελεγχθούν αυτού του είδους οι παραβατικές συμπεριφορές.
Η Google κρυφακούει τις κλήσεις και τις συνομιλίες στο σπίτι
Όπως αποκαλύπτουν το BBC και ο Independent η Google ηχογραφεί μυστικά και μετά διαγράφει –από τη δική μας πρόσβαση- όλες τις αναζητήσεις που κάνουμε μέσω της υπηρεσίας φωνητικής αναζήτησης, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας τα δεδομένα που εμείς προσφέρουμε.
Δεν σταματά όμως εκεί η Google διαχωρίζει τις φωνητικές από τις υπόλοιπες αναζητήσεις συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα φωνής που εμείς εισάγουμε σε διαφορετική σελίδα.
Μόλις τις 23 Ιουνίου ο Guardian αποκάλυψε ότι η Google εγκαθιστά το λογισμικό παρακολούθησης συνδιαλέξεων χωρίς άδεια στους υπολογιστές.
Αν και δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να ακούσει το λογισμικό φωνητικών αναζητήσεων, η google μετά από επικρίσεις, παρέχει ήδη και τρόπο για τη διαγραφή των φωνητικών αναζητήσεων.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει πλέον η Google και το κλίμα που διαμορφώνεται οδήγησαν τη διοίκηση να αλλάξει την εταιρική διάρθρωση καθιστώντας την Goolge θυγατρική εταιρία της Alphabet η οποία δημιουργήθηκε το 2016 αναλαμβάνοντας τον έλεγχο και πολλών θυγατρικών της Google.
Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της εταιρίας λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας από ενδεχόμενες ποινές, όπως αυτή τη διάσπασης που έχει επιβληθεί στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν στην AT&T και στην IBM στις ΗΠΑ.