Σε συμφωνία ώστε να υπάρξει πλήρης αποστασιοποίηση της Συριακής αντιπολίτευσης από τζιχαντιστικές ομάδες του μετώπου της Al Nusra και του ISIS ώστε συνέχεια να αναζητηθεί εκεχειρία σε ολόκληρη τη Συρία και βιώσιμη πολιτική λύση κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 10 ώρες στη Γενεύη.
Αν και συμφωνία εφ όλης της ύλης δεν υπήρξε, παρά τις υψηλές προσδοκίες, εν τούτοις αρκετά σημεία ξεκαθάρισαν και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα έχουν πιο βατή αποστολή την εβδομάδα που ακολουθεί.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και ο ρόλος της Τουρκίας στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας καθώς η Άγκυρα εγείρει μονομερώς θέμα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας 110 χιλιομέτρων μέσα στο συριακό έδαφος, ώστε να απωθηθούν οι Κούρδοι και να απομακρύνει τον κίνδυνο αποσχιστικών τάσεων στο έδαφός της.
Η εξέλιξη αυτή ευνοεί τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ καθώς η διαίρεση των σχημάτων που ατνιμάχονται το καθεστώς Άσαντ σε τρομοκρατικά και αντιπολιτευτικά θα περιορίσει τη δυναμικότητα της αντιπολίτευσης και θα αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική της θέση, ενώ πασράλληλα θα υπάρξουν και συγκρούσεις για για τον έλεγχο περιοχών μεταξύ των αντικαθεστωτικών σχημάτων.
Η εισβολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης στη Συρία με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ISIS, ενώ στόχευσαν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων είναι μια εξέλιξη που ανατρέπει τα δεδομένα τόσο για τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα, όσο και για τη μάχη κατά του ISIS.
Η κίνηση των ΗΠΑ να συμπαραταχθούν με το αίτημα των Τούρκων για απόσυρση των Κούρδων στην ανατολική όχθη του Ευφράτη προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις ενώ τελικά σημειώθηκαν και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων κάτω από μύτη των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης να αναπροσαρμόζονται σε αυτή τη φάση είναι προφανές ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί να ανοίξει η πολιτική συζήτηση καθώς θεωρεί ότι μπορεί ακόμα να κερδίσει εδάφη και συνεπώς να προσέλθει ενισχυμένη στη διαπαγμάτευση.
Πάντως, ο κ. Κέρι διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να «διασαφηνίσουν» τον δρόμο που οδηγεί σε μια κατάπαυση του πυρός. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε από την πλευρά του ότι επιτεύχθηκαν «ουσιώδεις συμφωνίες», αλλά υπογράμμισε ότι μένουν στοιχεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν.
«Δεν θέλουμε μία συμφωνία απλά για να έχουμε συμφωνία», είπε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό προς όφελος του λαού της Συρίας, κάτι για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, να βρούμε μία πολιτική λύση».
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν τις συνομιλίες τους το πρωί της Παρασκευής σε ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Στόχος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Συρία. Στις συνομιλίες πήρε μέρος για περίπου μια ώρα κι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.
Καταλυτική για την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων ήταν η εκκένωση της Νταράγια, προαστίου της Δαμασκού, η οποία μέχρι τώρα ελέγχονταν από την αντιπολίτευση αλλά τώρα πέρασε στον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αντιστοίχως οι δυνάμεις του Άσαντ παρέδωσαν τη Χασάκα στην αντιπολίτευση μετά από τη χειρότερη μάχη από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.