Σαφής είναι πλέον η αντίδραση του Κρεμλίνου στην Τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» καθώς μετά την καταδίκη της ενέργειας από το καθεστώς Άσαντ και την «έντονη ανησυχία» που εξέφρασε η ρωσική κυβέρνηση, δημοσιεύματα τόσο στο πρακτορείο TASS όσο και στο Russia Today χαρακτηρίζουν την επιχείρηση κατά του ISIS πρόσχημα για επίθεση κατά των Κούρδων.
Διαβάστε επίσης: Ο ISIS παρέδωσε αμαχητί τη Τζαραμπλούς στους Τούρκους
Αναλυτές και διεθνή think tanks υποστηρίζουν ότι η τουρκική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που τα σχέδια για κουρδικό κράτος τίθεντο σε πλήρη εφαρμογή, αναφέρουν όμως ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταχραστεί την εμπιστοσύνη των Ρώσων ούτε τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτή τη φάση και θα αυτοπεριοριστεί.
Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία απειλεί την Τουρκία και το… NATO
Αν και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ζήτησε επισήμως χθες από τους Κούρδους να οπισθοχωρήσουν στην Ανατολική όχθη του Ευφράτη, κερδίζοντας τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γερμανίας, η Ρωσία διατήρησε σαφείς αποστάσεις και δεν έλαβε επισήμως θέση, «αφήνοντας το παιχνίδι να εξελιχθεί».
Διαβάστε επίσης: Κόλαση στη Συρία: Οι Τούρκοι σπάνε τη συμμαχία κατά του ISIS
Μια μέρα την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος η Ρωσία με άρθρο καταπέλτη στο TASS επισημαίνει ότι μόνος στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι οι Κούρδοι και η προσπάθειά τους να πάρουν τον έλεγχο των τουρκο-συριακών συνόρων για το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, που στην πραγματικότητα συνεπάγεται γκρίζα ζώνη και περιορισμό της επικράτειας της Συρίας.
Διαβάστε επίσης: 3,000 Γυναίκες κατά του ISIS
Ωστόσο η πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό αυτή που διευκόλυνε την επέμβαση καθώς έδωσε χώρο στον Ταγίπ Ερντογάν και ικανό μοχλό πίεσης απέναντι στις ΗΠΑ και στο NATO, ώστε να διεκδικήσει την ανατροπή των σχεδίων για κουρδικό κράτος.
Το κουρδικό ήταν άλλωστε και το σημείο επαναπροσέγγισης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, με τους Τούρκους να ανταλλάσσουν πληροφορίες με το καθεστώς με στόχο την ανακοπή των αυτονομιστικών τάσεων.
Υπ αυτό το πρίσμα εκτος από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που δημοσίως στήριξαν την Τουρκία και η Ρωσία και ο Άσαντ έδωσαν σιωπηρά το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν και τώρα προσπαθούν με τη στάση τους να βάλλουν φρένο στον τουρκικό ιμπεριαλισμό.
Καυστικό είναι το επίσης ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Spunik που σε ρεπορτάζ του αναφέρει χωρίς ενδοιασμούς ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ είχαν απόλυτη γνώση για την τουρκική επιχείρηση, πράγματα που με δεδομένη τη συνεργασία Πούτιν-Άσαντ τα σχέδια της Τουρκίας είχαν γνωστοποιηθεί.
Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι η τουρκική παρουσία στη Συρία αλλά τα όρια της, σε αυτά στοχεύουν οι δηλώσεις αλλά και η στρατηγική αποδοχής από κάποιους και υποστήριξης καθώς και οι αποστάσεις από άλλους παίχτες του ίδιου παιχνιδιού.
Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές στο TASS η στρατηγική της Μόσχας και της Ουάσιγκτον στη Συρία και η προσέγγιση Πούτιν-Ερντογάν δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. ΗΠΑ, Ρωσία και NATO αποφάσισαν να δώσουν χώρο στον Ερντογάν με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στο εσωτερικό της Τουρκίας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις προθέσεις και τους στόχους του.
Για τη Γερμανία και την ΕΕ η στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν και των πολιτικών του σε αυτή τη φάση είναι μονόδρομος καθώς επαρκή διαχείρισης του προσφυγικού δεν υπάρχουν και η αδυναμία σε αυτό το μείζον πρόβλημα προκαλεί κοινωνικές ανταραχές και πολιτικές ανακατατάξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.