Συνάντηση με τον Κούρδο Πρόεδρο της Περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης, Μασούντ Μπαρζανί, θα έχουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Μελβούτ Καβούσογλου, σε μια πρωτόγωρη για τα τουρκικά πολιτικά χρονικά κίνηση. Στόχος της συνάντησης είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών στο πλαίσιο της αποτροπής αποσχιστικών σχεδίων στη Νότια Τουρκία, καθώς οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ ενισχύονται όσο υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος, όπως συμβαίνει και στη Βόρεια Συρία.
Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 23 Αυγούστου, ενώ την επόμενη ημέρα στην Άγκυρα θα βρίσκεται ο Αμερικανός αντιορόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συζητήσει το θέμα της έκδισης του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, μετά από σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η τουρκική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν καταλυτικό ρόλο στην αμερικανική συμμαχία κατά του ISIS, ενώ ανακαταλαμβάνουν οι ίδιοι τα εδάφη που απελευθερώνουν.
Η Άγκυρα όμως ανησυχεί για τα σχέδια συνεργασίας των Κούρδων του Βορείου Ιράν με το PKK και το συριακό PYD και προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα ενταθούν οι αποσχιστικές πιέσεις.
Οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις Κούρδων ανταρτών εντός της Συρίας, σε μια κίνηση που ανακοινώθηκε συνιστώντας διπλωματική στροφή και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει εξαπολύσει πογκρόμ και κατά των Κούρδων στην Τουρκία ασκώντας διώξεις κατά πολιτικών, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους και κλείνοντας εφημερίδες προσπαθώντας να πνίξει ένα νέο κίνημα κουρδικής ανεξαρτησίας εν τη γεννέση του.
Η κουρδική οργάνωση YPG («Μονάδες Προστασίας του Λαού»), που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ελέγχει ήδη μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Συρία, τις οποίες οι Κούρδοι έχουν ανακηρύξει ντε φάκτο «αυτόνομες». Η επικράτησή τους σήμανε συναγερμό στη γειτονική Τουρκία, η οποία μάχεται με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Σύροι αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία ανέφεραν ότι βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας τους για να εξαπολύσουν μια επίθεση από το τουρκικό έδαφος εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Τζαράμπλους, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τυχόν προσπάθεια της YPG να καταλάβει την πόλη αυτή η οποία βρίσκεται πάνω στα σύνορα.
«Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην επιχείρηση της Τζαράμπλους. Είναι σημαντικό για τη δική μας ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η μάχη για τη Χασάκα ήταν η βιαιότερη σύγκρουση μεταξύ της YPG και της Δαμασκού στα πεντέμισι χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος έβαλε εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων.
Την Τρίτη, όσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέμεναν στη Χασάκα είχαν περιοριστεί σε λίγα κτήρια, στη λεγόμενη «συνοικία ασφαλείας» ενώ η υπόλοιπη πόλη βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο. Πριν από τις μάχες οι Κούρδοι έλεγχαν το 70% της Χασάκα.
«Ακόμη και αν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις διατηρούν μια συμβολική παρουσία, πρόκειται για μεγάλη ήττα του καθεστώτος», σημείωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο.
Οι Κούρδοι και οι κυβερνητικές δυνάμεις συμφώνησαν τελικά σε μια εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 2 το μεσημέρι. Στους όρους της εκεχειρίας αυτής περιλαμβάνεται η αποχώρηση του συριακού στρατού και των παραστρατιωτικών μονάδων που τον στηρίζουν από τη Χασάκα, σύμφωνα με στελέχη των Κούρδων. Η YPG θα παραδώσει όλες τις εκτάσεις που κατέλαβε στην κουρδική αστυνομική δύναμη Ασάγιες. Στην πόλη θα παραμείνουν και αστυνομικοί του καθεστώτος που θα αναλάβουν την επιβολή της τάξης στη μοναδική γειτονιά που παραμένει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, τραυματιών και νεκρών ενώ θα ανοίξουν οι δρόμοι προς τις θέσεις του συριακού στρατού εντός και εκτός της πόλης. Κούρδος αξιωματούχος είπε ότι η εκεχειρία συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με τη συμβολή «διεθνών πλευρών».
Στις περιοχές που ελέγχει πλέον η YPG περιλαμβάνεται μια έκταση μήκους 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, από τα ανατολικά σύνορα της Συρία με το Ιράκ μέχρι τον ποταμό Ευφράτη, καθώς και ένας θύλακας στη βορειοδυτική Συρία. Η Τουρκία επικεντρώνεται στο να εμποδίσει την YPG ή τους συμμάχους της να επωφεληθούν από τις πρόσφατες επιτυχίες τους καταλαμβάνοντας και την Τζαράμπλους. Στις αρχές του μήνα η αραβοκουρδική συμμαχία SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και στην οποία μετέχει η YPG κατέλαβε την πόλη Μανμπίτζ, στα νότια της Τζαράμπλους, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του ISIS.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι η βόρεια Συρία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κτήση μόνο μίας ομάδας και ότι θα πρέπει να τεθεί και πάλι προς συζήτηση η δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στην περιοχή, κάτι που είχε προτείνει και στο παρελθόν η Άγκυρα, χωρίς να εισακουστεί.