Δραματική παραμένει η καστάση στη Λιβύη καθώς η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ απέτυχε για ακόμη μια φορά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ώστε να διευρύνει την επιρροή της σε ολόκληρη την επικράτεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδυναμία σύστασης κυβέρνησης που θα ελέγχει ολόκληρη τη χώρα έχει λειτουργήσει θετικά για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομορκατικές οργανώσεις οι οποίες εντείνουν τον έλεγχό τους.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζοντας ότι η κατάταση επιδεινώνεται ξεκίνησαν εκ νέου χτυπήματα κατά τωντρομορκατών στη Λιβύη, ωστόσο χωρίς παρουσία ισχυρής δύναμης στο έδαφος και χωρίς λειτουργική κυβέρνηση η αλλαγή των συσχετισμών θεωρείται ανέφικτη.
Το λιβυκό κοινοβούλιο αρνήθηκε τη Δευτέρα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), παρέχοντας ταυτόχρονα στον πρωθυπουργό Φάγεζ αλ Σαράτζ μια «τελευταία ευκαιρία» να παρουσιάσει μια νέα κυβέρνηση.
Η εξέλιξη θεωρείται βαρύ πλήγμα για την ΚΕΕ, η οποία εδώ και μήνες προσπαθεί να επιτύχει τη νομιμοποίησή της και την εδραίωση της εξουσίας της σε όλη τη χώρα.
Από τα 101 μέλη της Βουλής που ήταν παρόντα (επί συνόλου 198), οι 61 βουλευτές και ο ασκών την προεδρία της συνεδρίασης Άγκιλα Σάλεχ τάχθηκαν κατά της χορήγησης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μόλις ένας τάχθηκε υπέρ και 39 απείχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.
Κατά το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel, δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ΚΕΕ.
Η ΚΕΕ, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από συμφωνία λιβυκών παρατάξεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2015, δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εξουσία της σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω της αντίστασης που προβάλλει η αντίπαλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Βάσει της συμφωνίας του Δεκεμβρίου η ΚΕΕ πρέπει να λάβει, για να αναλάβει καθήκοντα, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.