Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία αποδεικνύεται αδύναμη να ανταπεξέλθει στις πιέσεις και να εμπεδώσει την αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργούν τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρώντας να βελτιώσει τη διαπραγματευτική του θέση και να αποκαταστήσει το προφίλ του ενόψει των γερμανικών περιφερειακών εκλογών, επαναφέρει το θέμα μίνιμουν κρατικής συμμετοχής ως προϋπόθεση για το πακέτο Γιούνκερ.
Το θέμα αποκάλυψε το Der Spiegel παρουσιάζοντας σχετικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την συγκατάθεσή της χώρας στην παράταση του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ» (Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, EFSI). Σύμφωνα με το έγγραφο, μεταξύ άλλων, ζητείται και εθνική χρηματοδοτική συμμετοχή ύψους τουλάχιστον 10%.
Βάσει του εγγράφου, «δεν επιτρέπεται να υπάρξει μία συνεχής χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από κοινοτικούς πόρους», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προσέξει περισσότερο την ποιότητα των σχεδίων τα οποία στηρίζονται.
«Ο στόχος τον οποίο έχει θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να κινητοποιήσει 315 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις έως το 2018, δεν πρέπει να αναδειχθεί σε φετίχ», προειδοποιεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ το έγγραφο, όπως επισημαίνει το περιοδικό, θα σταλεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Στο έγγραφο σημειώνεται επιπλέον ότι, προκειμένου να μην αποτραπούν οι ιδιώτες επενδυτές λόγω του Ταμείου, θα πρέπει να ιδρυθεί μια υπηρεσία καταγγελιών, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που διοικεί το Ταμείο.
Με τον τρόπο αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να αντισταθμίσει στο εσωτερικό της χώρας του τη χαλαρότητα που επέδειξε ως προς την επιβολή κυρώσεων για το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας σε Ισπανία και Πορτογαλία. Παράλληλα επιχειρεί να αλλάξει τους όρους των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ καθώς τα προβλήματα των τραπεζών διογκώνονται και η ΕΚΤ αναμένεται να αναλάβει δράση εκ νέου.