Ενώ οι ισορροπίες στον ΟΠΕΚ μεταβάλλονται και το πετρελαϊκό καρτέλ επιχειρεί να βρει modus vivendi με τις ΗΠΑ και να παρουσιάσει πιο φιλικό πρόσωπο διεθνώς, η Σαουδική Αραβία επιμένοντας στην πρακτική μερικής αυτονόμησης ανακοίνωσε αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας στον ΟΠΕΚ τον Ιούλιο η ημερήσια παραγωγή εκτοξεύθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 10,67 εκατ. Βαρελιών.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά τις δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ ότι οι τιμές στα επίπεδα των 100+ δολαρίων είναι επιβλαβείς για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Αν σε αυτό προστεθεί η δυναμική που δημιουργεί η επανεμφάνιση του Ιράν στην αγορά τότε είναι προφανές ότι η προσφορά ενισχύεται υπερακαλύπτοντας τη ζήτηση.
Διαφωνία με τη στρατηγική του «προσιτού» πετρελαίου εκφράζει η Ρωσία, που δεν συμμετέχει στον ΟΠΕΚ, καθώς και άλλες χώρες-μέλη του καρτέλ.
Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ΟΠΕΚ καταγράφηκε και στις αγορές με το πετρέλαιο να υποχωρεί έως και 1,6% στα 42,08 δολάρια στη Νέα Υόρκη.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στο Αλγέρι τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για τη σταθεροποίηση των τιμών.
Η τελευταία συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα τον Απρίλιο με ομάδα χωρών να προσπαθεί να θέσει νέο χαμηλότερο πλαφόν παραγωγής πετρελαίου.
Σε αυτή τη φάση κύριο μέλημα της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚ είναι ο έλεγχος του Ιράν το οποίο διψασμένο για κεφάλαια επιταχύνει το ρυθμό αύξησης παραγωγής συνάπτοντας διαρκώς νέες συμφωνίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Αυγούστου ο ΟΠΕΚ διατηρεί σταθερή την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στα 1,22 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο οριακά (κατά 30,000 βαρέλια) υψηλότερο από το αντίστοιχο του Ιουλίου.
Η τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚ υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από πέντε ανοδικούς μήνες στα 42,68 δολάρια του βαρέλι από τα 45,84.
Τεχνικά οι αναλυτές θεωρούν λογική τη σημαντική υποχώρηση των τιμών μετά από ο ανοδικό κρεσέντο.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΠΕΚ οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό την πρόβλεψη για ρυθμό παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3%, σενάριο που φαίνεται ουτοπικό σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.