Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα καρκινοβατεί, καθώς οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης της Monde dei Paschi di Siena, η οποία αναζητά 5 δισ. για να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων που έχει.
Τη λύση όμως έχει αναλάβει να τη δώσει η JP Morgan ως συντονίστρια της αύξησης κεφαλαίου της MPS, η οποία αν πετύχει θα πάρει πολλά, αν αποτύχει όμως δεν έχει υποχρέωση να καλύψει τα αδιάθετα.
Ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον ήταν τον Ιούλιο στη Ρώμη για τον εορτασμό του ενός αιώνα παρουσίας της JP Morgan στην Ιταλία. Όπως αναφέρουν όμως καλά πληροφορημένες πηγές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής συναντήθηκε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.
Μετά από τις συζητήσεις τους ο Ντίμον έδωσε μια μάλλον… περίεργη συνέντευξη στο Il Sole 24 Ore υποστηρίζοντας την άποψη ότι «παρέμβαση της κυβέρνησης στη διάσωση ιταλικών τραπεζών μπορεί να έχει και τα καλά της». Η τοποθέτηση αυτή συνιστά στροφή 180 μοιρών για τον Ντίμον ο οποίος ασκεί κατά πάγια πολιτική κριτική στη διάσωση των τραπεζών από την αμερικανική κυβέρνηση.
Αν όμως ο Ντίμον καταφέρει να πείσει με το ειδικό του βάρος την επενδυτική κοινότητα να βάλει 5 δισ. στην Monte dei Paschi, ποσό που ισοδυναμεί με 7 φορές την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της, τότε αφενός θα βγάλει λεφτά από τις προμήθειες, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσει με δάνειο 7 δισ. τη θυγατρική της MPS, Atlante Fund, η οποία θα αγοράσει το χαρτοφυλάκιο των NPL.
Σε αυτή τη φάση η πολιτική καριέρα του Ματέο ντσι εξαρτάται από τη διάσωση της MPS και το Δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μείωση των εξουσιών της Γερουσίας.
Συνεπώς αν ο Ντίμον σώσει την Monte dei Paschi τότε θα έχει μεγάλο μέρος της δουλειάς για τη διάσωση και του Ματέο Ρέντσι.
Εχοντας συνεισφέρει τα μέγιστα στη διάσωση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και του ίδιου του πρωθυπουργού ο Τζέιμι Ντίμον και η JP Morgan θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα.