Την αποκατάταση των διμερών σχέσεων στα προ-κρίσης επίπεδα ανακοίνωσαν με κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη σε συνδυασμό με τους υψηλούς τόνους απέναντι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση και το NATO.
Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί θετικό βήμα την επαναπροσέγγιση και ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι διμερείς σχέσεις να ενισχυθούν τόσο όσο η Ρωσία να υποκαταστήσει το NATO ως εγγυητής της ασφάλειας της Τουρκίας.
Η συμφωνία
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών αποκαθίστανται πλήρως, ενώ παράλληλα επιταχύνεται και η δημιουργία του αγωγού turkish stream.
Ανακοινώθηκε και η συνέχιση της κατασκευής του σταθμού πυρηνικού πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, επένδυση που αποτιμάται στα 40 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για δυο αντιδραστήρες 1200 MW που έκαστος κοστίζει 20 δισ. δολάρια.
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η δημιυοργία κοινού επενδυτικού ταμείου για τη στήριξη του εμπορίου και άλλων projects.
Όπως δήλωσαν οι δυο άνδρες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου θα προωθηθεί και η στενότερη αμυντική συνεργασία.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα θα επανέλθει σύντομα στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ ενεργοποιήθηκαν και οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων.
Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία είχε μειωθεί 97%(!)
Έπειτα από τη «συγγνώμη» του Τούρκου προέδρου στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, έφτασε η στιγμή της συνάντησής του με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει την επιθυμία του να αρχίσουν από «μηδενική βάση» οι επαφές με τη χώρα.
«Θέλουμε την αποκατάσταση των σχέσεων, των οικονομικών δεσμών»
είπε ο Πούτιν και επισήμανε τη σημασία του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμπληρώνοντας πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη δυνατότητα».
«Η επίσκεψή σας, η οποία σημειώνεται σε μία πολύπλοκη κατάσταση για την Τουρκία, υποδεικνύει ότι όλοι μας θέλουμε να αναβιώσουμε το διάλογο και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις για το καλό του τουρκικού και του ρωσικού λαού», είπε ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Ερντογάν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, καταδικάζοντας τις «αντισυνταγματικές ενέργειες» στην Τουρκία.
«Καταδικάζουμε τις αντισυνταγματικές ενέργειες στην Τουρκία. Ελπίζω ο τουρκικός λαός να μπορεί να επιλύσει την κατάσταση»
είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και τάχθηκε κατά «όλων των ειδών» των πραξικοπημάτων.
Επισήμανε δε, ότι ήταν «ένας από τους πρώτους επικεφαλής κρατών» που κάλεσε τον Ερντογάν μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης για να τον στηρίξει ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.
Σχετικά με το τηλεφώνημα του Ρώσου ηγέτη, μάλιστα, ο Ερντογάν τον ευχαρίστησε και πρόσθεσε: «Η κλήση σας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με έκανε πολύ χαρούμενο».
Στο ίδιο θερμό κλίμα ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη μου «για αυτή την ευκαιρία να είμαι μαζί σας και να σας συναντήσω», συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Η περιοχή έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί».