Μετά τα stress tests της ΕΚΤ η διαδικασία στήριξης της αρχαιότερης ιταλικής τράπεζας της Banca Monte dei Paschi di Siena επιταχύνεται, η οποία κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση και κόπηκε. Οι συζητήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για τη στήριξη των ιταλικών τραπεζών αν και επισήμως δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη συμφωνία, παρασκηνιακά φαίνεται ότι υιοθετήθηκε η ad hoc προσέγγιση, που στην περίπτωση της Paschi σημαίνει ένα μικτό χρηματοδοτικό σχήμα για την αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγήσει στην πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων που διαθέτει στο 40% της αξίας τους, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 10-15% που δίνει η αγορά.
Ωστόσο η μέθοδος που έχει επιλεγεί για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου, την εκκαθάριση του ισολογισμού και την ενίσχυση της ρευστότητας είναι τοξική εν τη γένεση της. Πρόκειται κατ ουσία για νέο δομημένο προϊόν το οποίο εκδίδει η τράπεζα υπό τη μορφή μετοχών, με collateral NPL’s, τα οποία θα αγοράσει το ιταλικό Δημόσιο σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή της αγοράς, διαπράττοντας εν γνώση του πολλαπλά αδικήματα, ξεκινώντας από τη στρέβλωση ανταγωνισμού, έμμεση βοήθεια και παράβαση νόμου Παραγώγων.
Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που στήνεται τοξικό σχήμα στην αύξηση κεφαλαίου, κάτι που υπονομεύει την ποιότητα των εισφερόμενων κεφαλαίων και δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για το τραπεζικό σύστημα.
Το ακριβές σχέδιο που έχει υιοθετηθεί προβλέπει:
1. Την πώληση NPL’s 28 δισ. σε discount 67%, δηλαδή στο 33% της ονομαστικής τους αξίας
2. Αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. με τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την πώληση δανείων
3. Τη δημιουργία επενδυτικού βραχίονα που θα αποκτήσει τα εναπομείναντα NPL’s και ο οποίος θα αναζητήσει χρηματοδοτήσει από vulture funds.
Πρόκειται ωστόσο για την τρίτη φορά την τελευταία 2ετία που η Monte dei Paschi απευθύνεται στους μετόχους της για στήριξη.
Από τις κινήσεις το “κλάσμα του Texas” όπως αποκαλείται ο σχετικός δείκτης θα περιοριστεί κατά 50% στο 104%, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο συγκεκριμένος δείκτης οικονομικής υγείας θεωρείται όμως ότι βρίσκεται ενόψει μελλοντικής χρεοκοπίας όταν ξεπερνά το 100%.
Συνεπώς η επιχείρηση που ανοίγει πίσω πόρτες, αντιβαίνει νόμους και κανονισμούς είναι για ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων και δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί όμως προηγούμενο και θέτει υπό αμφσβήτηση την αξιοπιστία ελεγκτικών μηχανισμών και της ίδιας της ΕΚΤ.
Σε δεύτερη φάση η τράπεζα σκοπεύει να φτιάξει μια θυγατρική στην οποία θα εισφέρει τα NPL’s και για την οποία θα αναζητήσει κεφάλαια από τα vulture funds και όχι μόνο. Δηλαδή το σχέδιο της Paschi είναι να κάνει συμμέτοχους στην πιο ευαίσθητη θυγατρική της τους χειρότερους επενδυτές, οι οποίοι για να επενδύσουν κεφάλαια θα χρειαστούν άλλα collateral…
Ακόμα όμως και να επιτύχει στο πρώτο στάδιο αυτό το σχέδιο η εκπλήρωσή του εξαρτάται από την πορεία της ιταλικής οικονομίας και την προοπτική τα NPL’s να γυρίσουν σε εξυπηρετούμενα.
Τέτοιες υποθέσεις έκαναν και σε παλαιότερα stress tests που συμμετείχαν οι ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε πολλαπλές αμκ και εν τέλει να μη συμμετάσχουν στον τελευταίο έλεγχο της SSM.
Σε αυτή τη φάση η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται στο 8% του book value, που συνεπάγεται ότι η αγορά εκτιμά ότι η τράπεζα αξίζει λιγότερα απ όσα θα μπορούσε να πάρει με τη ρευστοποίηση της περιουσίας της.