Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της υπηρεσίας κατασκοπίας της Τουρκίας (MIT) αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας, ακολουθώντας μάλιστα το βρετανικό μοντέλο του διαχωρισμού της κατασκοπίας από την αντικατασκοπία. Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί και επιβεβαιώνεται από δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νουμάν Κουρτούλμους.
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό τα δυο νέα τμήματα της υπηρεσίας πληροφοριών θα είναι ανεξάρτητα και θα αναφέρονται στην προεδρία της Δημοκρατίας, κίνηση που ισχυροποιεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μεταφέρει τη συνταγματική επιταγή ΄της εγγύησης του πολιτεύματος από τον στρατό στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία σύνοδο του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αλλαγή της οργανωτικής δομής των ενόπλων δυνάμεων, ο εκδημοκρατισμός τους και η αλλαγή της σύνθεσης του οργάνου.
Η MIT διασπάται σε υπηρεσία εσωτερικής αντικατασκοπίας και υπηρεσία διεθνούς κατασκοπίας. Τα δυο τμήματα θα λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα (στα βρετανικά πρότυπα της MI5 και MI6), ενώ θα αναφέρονται σε ειδική υπηρεσία που συστήνεται στην προεδρία της Δημοκρατίας και η οποία θα λειτουργεί συντονιστικά αλλά θα διαθέτει και δικό της ανεξάρτητο και πλήρες δίκτυο πληροφοριών (στο πρότυπο της αμερικανικής NSA).
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, όπως τις μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu:
– Οι αρχηγοί των σωμάτων αναφέρονται στον υπουργό Άμυνας
– Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αναφέρεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας
– Τροποποιείται η σύνθεση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στο οποίο προστίθενται ο πρωθυπουργός και οι αναπληρωτές πρωθυπουργοί
– Καταργούνται τα στρατιωτικά λύκεια και οι ακαδημίες και αντικαθίστανται από Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας που θα εντάσσονται όλα τα σώματα
– Αναδιαρθρώνεται το στράτευμα και μειώνεται το προσωπικό του σε βάθος χρόνου
Οι κινήσεις αυτές στόχο έχουν, σύμφωνα με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, να διασφαλίσουν ότι θα επαναληφθεί ποτέ ξανά πραξικόπημα στη χώρα.
Στην πραγματικότητα όμως μέσα από τις αλλαγές στη δομή του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών η Τουρκία οδηγείται σε ντε φάκτο –και υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης- αλλαγή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε προεδρική, ενώ καταργείται και η συνταγματική επιταγή που θέτει τον στρατό εγγυητή του πολιτεύματος και του κοσμικού κράτους της Τουρκίας.