Ενώ τα τα δυτικά media έδειξαν να εντυπωσιάζονται από το τελευταίο τεύχος ενός προπαγανδιστικού περιοδικού του Ισλαμικού Κράτους το οποίο κατευθύνει τους ανά τον κόσμο μαχητές να στοχεύουν χριστιανικές εκκλησίες, δεν συνέβη το ίδιο και με τις αρχές ασφαλείας.
Κίνητρα:
Το χτύπημα στην εκκλησία στη Νορμανδία δεν ήταν αναμενόμενο, ήταν προδιαγεγραμμένο, καθώς όσο ο ISIS χάνει εδάφη και πιέζεται στο στη Μέση Ανατολή τόσο θα επιδιώκει χτυπήματα στο εξωτερικό ώστε να πείσει ότι διαθέτει ισχυρές δυνατότητες και δίκτυο.
Η κάμψη των ρυθμών στρατολόγησης από τη Δύση λόγω της έντασης των αντιτρομοκρατικών μέτρων και προσπαθειών σε συνδυασμό με την εκστρατεία για τον περιορισμό της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταστήσει δυσκολότερες τις προσβάσεις σε εξοπλισμό και νέο αίμα. Παράλληλα η εκτεταμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της προπαγάνδας στα social media έχει και αυτή παίξει το ρόλο της στη μείωση της έντασης στην αναμετάδοση της προπαγάνδας.
Με αυτά τα δεδομένα ο ISIS είναι ντε φάκτο αναγκασμένος να αναζητήσει πολλαπλασιατές και ενισχυτές για τη μετάδοση του σήματός του. Στο ίδιο πλαίσιο είναι ευκολότερο να τροφοδοτήσει θρησκευτικό φανατισμό, αποκαλώντας τους δυτικούς “σταυροφόρους” παρά να κατευθύνει ανεξάρτητους και μεμονωμένους πυρήνες σε δημόσια μέρη.
Παράθυρο ευκαιρίας
Για τις δυτικές αρχές η δημόσια πρόσκληση του ISIS κατά της ορθόδοξης εκκλησίας μπορεί σε μεγάλο βαθμό να διευκολύνει το έργο της αντιμετώπισης, περιορίζοντας τους πιθανούς στόχους και διαφοροποιώντας το προφίλ των δραστών.
Η προοπτική “θρησκευτικού πολέμου” προκαλεί κλυδωνισμούς στη βάση των δυτικών πολυπολιτισμικών κοινωνιών και εντείνει το ρίσκο της απο-ενσωμάτωσης ατόμων και της ριζοσπαστικοποίησης των συντηρητικών μελών της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ακροδεξιάς.
Ωστόσο, όσο αυτό μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο, οι δυτικές κυβερνήσεις αποκτούν πλέον ουσιαστικό έρεισμα και πολιτική-θρησκευτική κάλυψη για την ένταση της μάχης κατά της τρομοκρατίας και την ταχεία αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Το ρίσκο σε αυτή την περίπτωση απορρέει από την έλλειψη ικανοποιητικού διεθνούς συντονισμού και ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση της απειλής του ISIS στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη καθώς και της εκκολαπτόμενης παρουσίας του σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Σαουδική Αραβία.
Αν η μάχη αυτή δεν φέρει άμεσα και απτά αποτλέσματα τότε το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους θα καταστεί δυνατότερο και η στρατηγική του για εμφύσιση του τρόμου στις δυτικές κοινωνίες θα οδηγήσει σε εθνικιστικά ξεσπάσματα και φυλετικές συμπλοκές.
Πολιτική εμπλοκή
Με την ΕΕ να ταλανίζεται από φυγόκεντρες τάσεις και τις ΗΠΑ να βρίσκονται μπροστά σε εκλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα και απρόβλεπτες συνέπειες, η μελλοντική ηγεσία του μετώπου κατά του ISIS παραμένει άγνωστη.
Η προοπτική ανάδειξης της Ρωσίας σε αυτό το ρόλο προϋόθέτει μια σειρά ενεργειών τις οποίες ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το NATO δεν έχουν δείξει διάθεση να προωθήσουν.
Αντιθέτως η επιλογή των ΗΠΑ να εντείνει τις προσπάθειες τόσο στο Ιράκ και τη Συρία όσο και στη Λιβύη, δείχνει αποφασιστικότητα να διατηρήσουν την ηγεμονία, αυτό όμως δεν είναι εγγυημένο, στο βαθμό που δεν μπορεί κανείς(;) να εγγυηθεί την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπαράκ Ομπάμα είναι σαφές ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συγκεκριμένη ατζέντα δεσμεύοντας κατ ουσία τον επόμενο πρόεδρο στην ολοκλήρωσή της.
Το αντι-χριστιανικό κάλεσμα του ISIS
Μετά τη σφαγή του 86χρονου ιερέα Ζακ Αμέλ στην εκκλησία της Ρουέν στην Νορμανδία από δύο 19χρονους τζιχαντιστές, το περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους κυκλοφορεί με τίτλο «Σπάστε το σταυρό».
Στο 15ο τεύχος το έντυπο των τζιχαντιστών καλεί όλους τους συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους στη Δύση να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά χριστιανικών εκκλησιών, ενώ προαναγγέλλει νέα «χτυπήματα» κατά Δυτικών μέχρι την έκδοση του επόμενου τεύχους.
Το περιοδικό καλεί, μάλιστα, τους «κρυμμένους στρατιώτες» στη Δύση να επιτεθούν «χωρίς καθυστέρηση», ενώ αναφέρεται στα πρόσφατα φονικά επεισόδια στο Ορλάντο, τη Νίκαια, το Μόναχο και το Μπαγκλαντές.
Η καλλιέργεια κλίματος θρησκευτικού μίσους και η ένταση των χτυπημάτων στο εξωτερικό έχει συνέπειες και εσωτερικά, καθώς ακόμα και >η Al Nusra, το ισχυρό παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται και διαχωρίζεται από τη μητρική οργάνωση, θέλοντας να περάσει μηνυμα ότι δεν εμπλέκεται στα χτυπήματα εκτός Συρίας.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ατύπως -αρχικά- θα ενταχθεί και στις ενέργειες ανταρτών κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει πως οι
«προσκυνητές του σταυρού και οι παγανιστές της Δύσης θα πρέπει να εξετάσουν τους λόγους πίσω από την εχθρότητα των μουσουλμάνων κατά των Δυτικών και να μετανοήσουν εγκαταλείποντας τον χριστιανισμό, αποδεχόμενοι το Ισλάμ».
Για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, δε, αναπαράγουν δηλώσεις Αμερικανών, Καναδών, Φιλανδών, Τζαμαϊκανών ακόμα και κατοίκων του Τρινιντάντ που ισχυρίζονται ότι ασπάστηκαν τον ισλαμισμό.
Ανάμεσα στους στόχους των τζιχαντιστών συγκαταλέγεται ο Πάπας Φραγκίσκος, τον οποίο κατηγορούν ότι κρύβεται πίσω από το «παραπλανητικό πέπλο της καλής θέλησης» προς τους μουσουλμάνους.
Την ίδια στιγμή, τον καταδικάζουν επειδή πραγματοποίησε δηλώσεις μετά το μακελειό στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο τον περασμένο Ιούνιο.
Πέραν του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όμως, στο στόχαστρο τους θέτουν τους Κόπτες, αλλά και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ενώ μία από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο έντυπο απεικονίζει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.
Προειδοποιούνται, λοιπόν, οι εχθροί του Ισλάμ, ότι
«ο πόλεμος κατά του Ισλάμ ούτε θα επιτύχει, ούτε θα σας ωφελήσει. Θα αποτύχετε γιατί μάχεστε ενάντια σε εκείνους που έχουν συμμαχήσει με τον Αλλάχ».
Το δημοσίευμα συνεχίζει:
«Υποστηρίζετε ότι οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί ακολουθούν τη σωστή θρησκεία και ότι θα εισέλθουν στο βασίλειο του παραδείσου; Δεν υπάρχει απόδειξη για αυτό».
Σχεδόν πριν από κάθε επίθεση τονίζουν ότι ο δράστης ως μάρτυρας θα επιβραβευθεί με το να μεταβεί στον Παράδεισο όπου θα τον περιμένουν 72 παρθένες.