Η παγκόσμια πολιτική σκηνή βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Η πρόταση αυτή δεν κρύβει καμία υπερβολή αν διαβάσει κανείς το πρωτοσέλιδο των Financial Times. Με τίτλο «Δίλημμα για Ομπάμα ενδεχόμενο hacking στις εκλογές» και υπότιτλο «Η υποτιθέμενη επίθεση από τη Ρωσία εγείρει ερωτηματικά για τη δυνατότητα αντιμετώπισης», τα περιθώρια παρανόησης είναι μικρά.
Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί ερευνούν και συλλέγουν στοιχεία και η Ουάσιγκτον αρνείται να συζητήσει την πολιτική που θα αποκαλυφθεί ότι πίσω από την επίθεση στους servers των Δημοκρατικών κρύβεται η Ρωσία.
Οι Financial Times, εγείρουν δυο ζητήματα για τις ΗΠΑ, με πρώτο το ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και επηρεασμού του αποτελέσματος. Το δεύτερο είναι η ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια τέτοια επίθεση.
Ποιο είναι το πιο τρομακτικό σενάριο όμως; Οι αναλυτές συγκλίνουν στο δεύτερο, καθώς το πρόβλημα δεν είναι η διάθεση μιας χώρας να επηρεάσει τις εκλογές μιας άλλης, αυτό συνέβαινε πάντα με διάφορους τρόπους.
Το μείζον ζήτημα είναι η ενδεχόμενη αδυναμία της μεγαλύτερης δύναμης στον κόσμο να αποτρέψει ένα τέτοιο χτύπημα. Η ανησυχία δεν έχει να κάνει με τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά με τα ίδια τα υπολογιστικά συστήματα, την άμυνα, τα πυρηνικά και αλλά ακόμα και την καθημερινότητα σε όλα της τα επίπεδα.
Θέμα επικίνδυνων εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ με τη Ρωσία εγείρει και το επίσης αξιόπιστο πολιτικό site, politico.com, όμως επικαλούμενο ειδικούς και κορυφαίους παράγοντες της Ουάσιγκτον σκιαγραφεί ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό τοπίο.
Συνδέοντας τις άκρες των δυο θεμάτων και συνδυάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ανησυχίες είναι πραγματικές και η σοβαρότητα της κατάστασης μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί.
Τα δημοσιεύματα
Το θέμα ήταν πρωτοσέλιδο την Κυριακή 31 Ιουλίου στην ηλεκτρονική έκδοση των FT και υπογράφεται από δυο κορυφαίους δημοσιογράφους-ρεπόρτερ του γραφείου της Ουάσιγκτον της εφημερίδας, τους David Lynch και Geoff Dyer.
Κάπου εδώ σταματάει η σπέκουλα. Πρόκειται για δημοσίευμα της πλέον έγκυρης εφημερίδας που σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει όμως μεγαλύτερο βάθος καθώς, όπως επισημαίνει ο Michael Crowley σε άρθρο του στο politico.com, η Ουάσιγκτον στέλνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα ότι θέλουμε να ανοίξουμε δίαυλο διαλόγου.
Ο απολύτως έγκυρος δημοσιογράφος αναφέρει μάλιστα και δήλωση της βοηθού υπουργού Άμυνας, υπεύθυνης για θέματα ασφάλειας, η οποία σε επιτροπή του κογκρέσου είπε επί λέξει:
«Δε θέλουμε να δείξουμε στη Ρωσία ότι επιθυμούμε δημόσια διένεξη. Το μήνυμα που νομίζω, ελπίζω ότι λαμβάνει η Ρωσία τώρα είναι ότι θέλουμε να σας μιλήσουμε. Στείλαμε τον Τζον Κέρι στη Μίσχα. Είμαστε ανοιχτοί να σας μιλήσουμε».
Όπως αναφέρει το politico οι σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα έχουν ιδιαίτερα περιορισμένες προσδοκίες για το ενδεχόμενο εποικοδομητικών συζητήσεων με τη Ρωσία.
Όμως βετεράνοι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι «τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αντιπαλότητας με τη Ρωσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα», σύμφωνα με τον Michael Crowley.
Χαρακτηριστική της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του Γιούλιαμ Πέρυ, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας επί Κλίντον:
«Οδηγούμαστε υπνοβατώντας σε νέο ψυχρό πόλεμο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται».
Τα προβλήματα
Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Ρωσία στο ζήτημα του τερματισμού του εμφυλίου στη Συρία, που έχει αφήσει 400,000 νεκρούς. Παρά τις διαρκείς συναντήσεις Κέρι και Λαβρόφ, ο Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνει ότι η συνεργασία δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη αλλά στα αμοιβαία και πιστοποιημένα βήματα της Ρωσίας και του Άσαντ.
Αν τώρα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον η διοίκηση Ομπάμα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνες και ενδεχομένως κατηγορίες προς τη Ρωσία για προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών, τότε η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί εκτός ελέγχου.
Από την άλλη πλευρά οι μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο συμφωνούν στη δήλωση του επικεφαλής της NSA, Τζον Κλάπερ στη Γερουσία:
«Αν βάλουμε τον Πούτιν στο διεθνές τραπέζι των διαπραγματεύσεων απλά του δίνουμε αυτό που θέλει και τρέφουμε τον αλυτρωτισμό του».
Τι πραγματικά όμως θα έπρεπε να περιμένουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία όσο αυτή πιέζεται από το διεθνές εμπάργκο και τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο;
Εν τέλει αν η Ουάσιγκτον παραδεχθεί ότι η Μόσχα μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, τότε εμμέσως παραδέχεται την ύπαρξη τέτοιου πεδίου παρεμβάσεων διεθνώς…