Σοκ προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές που είχαν συμμετάσχει στην έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν 2,5%(!)…
Η ανάγνωση των στοιχείων αυτών αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Fed να μην ανεβάσει τα επιτόκια, ενώ φαίνεται ότι η πολιτική τερματισμού των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η Τζάνετ Γέλεν δεν έχει ανταπόκριση λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.
Μετά και από την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών είναι πολύ πιθανό η fed να δεχθεί πιέσεις για πιο επανεξέταση της νέα πολιτικής και των στόχων της μέχρι την επόμενη σύνοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αν η κατάσταση μέχρι τότε δεν βελτιωθεί ουσιωδώς, τότε το σενάριο της νέας ύφεσης δεν είναι καθόλου απίθανο για τις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία
Σε ετήσια βάση το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με 1,2%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο με 0,8%.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Securities στη Νέα Υόρκη, Γιόζεφ ΛΑΒόρνια, που προέβλεψε την αδυναμία δίνοντας στόχο 1%, επισημαίνει ότι:
“Η κατανάλωση είναι καλή, το πρόβλημα είναι ότι η υπόλοιπη οικονομία είναι αδύναμη. Η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε πτωτικό ρίσκο, η Fed έχει δίκιο να είναι επιφυλακτική”
Οι αγορές παγίων υποχώρησαν κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία επτά χρόνια.
Οι καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκαν κατά 4,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ελαφρώς μικρότερη από ότι είχε εμφανίσει η πρώτη προκαταρκτική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.
Οδείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε με βάση την τελική μέτρηση στις 90 μονάδες τον Ιούλιο από 93,5 μονάδες τον Ιούνιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 90,5 μονάδες. Με βάση την αρχική μέτρηση του δείκτη η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε υποχωρήσει στις 89,5 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 109 μονάδες από 110,8 μονάδες τον Ιούνιο. Ο δείκτης προσδοκιών βούτηξε στις 77,9 μονάδες από 82,4.