Αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στα άκρα φαίνεται ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έδωσε εντολή να κλείσουν 130 μέσα ενημέρωσης, εκ των οποίων 45 συγκροτήματα Τύπου και 16 τηλεοπτικούς σταθμούς που ήταν άμεσα ή έμμεσα φιλικά στο τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Αν και οι κινήσεις είναι προαποφασισμένες στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, οι οποίες είχαν αποφασιστεί πριν το πραξικόπημα, όπως διευκρίνησε ο γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας, εν τούτοις αποτελούν πρόκληση προς τη Δύση και επίδειξη δύναμης σε όλα τα επίπεδα.
Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας επίδειξη δύναμης που αντιβαίνει όμως το δημοκρατικό κεκτημένο και την ελευθερία του Τύπου, αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ, ενώ αναμένεται να σθεναρή αντίδραση και από τις ΗΠΑ.
Ήδη από το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν πάνω από 15,000 κρατούνται και περίπου 80,000 έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά.
Αποτάσσονται πάνω από 1.600 στελέχη του στρατού – Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση
Πιο αναλυτικά, με προεδρικό διάταγμα, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε τρία πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν, 16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι εννέα είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους.
Μεταξύ των εφημερίδων που έκλεισαν είναι και η «Ταράφ». Επίσης, προσήχθησαν: ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν».
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα πρακτορεία εδήσεων Cihan, Muhabir haber και Sem haber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Barış, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak.
Τα ραδιόφωνα που διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, είναι: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, Fıkıh, Küre, Mehtap, Nur, Şimşek, Samanyolu Haber, Umut, Yağmur
Τέλος, ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, Özgür Düşünce, Taraf, Yarına Bakış, Yeni Hayat, Zaman, Today’s zaman.
Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN Turk, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.
Ωστόσο, παρά τις χιλιάδες συλλήψεις και καρατομήσεις, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».
«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται και θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις. Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα αιτήματα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα το 2004, προέρχονται από τον τουρκικό λαό.