Οι Βρετανοί θεωρούν την τοποθέτηση του Casus Belli, οι Ευρωπαίοι ήθελαν έναν αδιάβλητο γραφειοκράτη που δεν προκαλεί εντάσεις, ο Μισέλ Μπαρνιέ σίγουρα είναι απ τους γνωστούς και μη εξαιρετέους πολιτκούς παίχτες και έμπειρος στα βρετανικά ζητήματα.
Ο Μπαρνιέ ήταν η μόη επιλογή. Η Κομισιόν χρειαζόταν έναν επίτροπο άριστο γνώστη της Ενιαίας αγοράς, που να έχει παρακολουθήσει από κοντά και από μέσα τις εξελίξεις, να γνωρίζει τις βρετανικές ιδιαιτερότητες και να έχει διαπραγματευτεί μαζί τους.
Χρειαζόταν έναν διπλωμάτη που μπορεί να διαχειριστεί εντάσεις, να έχει προσβάσεις εκτός γραφειοκρατίας και να μπορεί να υπερβαίνει αδιέξοδα.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει αποδεδειγμένο track record σ’ αυτά και μάλιστα πρόσφατα.
Όντας μόλις ο προηγούμενος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών και ταυτόχρονα διπλωμάτης κατ επάγγελμα και Γάλλος αυτομάτως κερδίζει τον πρώτο γύρο.
Η φήμη του Μπαρνιέ βασίζεται κυρίως στα χρόνια του ως επίτροπος
Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ αναλαμβάνει επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τη Βρετανία για την υλοποίηση του Brexit.
Ο Μπαρνιέ καθαρά γκολικός και διπλωμάτης έχει γαλουχηθεί με τις αρχές της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, γνωρίζει καλά τη βρετανική κουλτούρα και ξέρει ότι η Ευρώπη τα καταφέρνει καλύτερα στη διπλωματία και όχι στον πόλεμο.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου 2016.
Το track record
Ο Μπαρνιέ ήταν ο άνθρωπος που ως επίτροπος επί Μπαρόζο, από το 2010 έως το 2014, χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία στο πλαίσιο της προώθησης της ενοποίησης.
Ήταν αυτός που έπεισε τους τραπεζίτες του City να δεχθούν τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τράπεζες στον απόηχο της κρίσης του 2008.
Συντάχθηκε όμως με τους Βρετανούς κατά της ΕΚΤ στηρύθμιση για την εκκαθάριση συναλλαγών εντός της Ενιαίας Αγοράς, κερδίζοντας μαζί με το City στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τα προβλήματα
Ο διορισμός του Μπαρνιέ προκάλεσε αναστάτωση στη Βρετανία η οποία καταγρηκε στα media με Τομ Νιούτον της Sun να γράφει στο twitter του
“Δύσκολο να σκεφτείς κάποιον πιο αντι-Βρετανό, ξεκάθαρα πράξη πολέμου από τον Γιούνκερ”
Η Daily Express, με τον κιτρινισμό που τη διακρίνει έγραψε:
“ο πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ άνθρωπος στην ΕΕ”
Πιο μετριοπαθής η Telegraph τον χαρακτήρισε “olive and brunch pick”, δηλαδή “απαλό διπλωμάτη”
Οι αντιδράσεις των Βρετανών δεν ήταν οι μόνες. Η ΕΕ αν και έδειχνε να βιάζεται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, που τελικά ορίστηκαν για τον Οκτώβριο, είχε και έχει να επιλύσει σειρά εσωτερικών γραφειοκρατικών προβλημάτων μέχρι να φτάσει στο τραπέζι με τη Βρετανία.
Η πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τουσκ να ορίσει τον Βέλγο Ντιντιέ από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκάλεσε τη δυσαρέσκια της Κομισιόν.
Τελικά η χρυσή τομή βρέθηκε:
Οι άνθρωποι του Τουσκ θα συμμετάσχουν στο αρχικό σκέλος των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του πλαισίου και η συνέχεια θα ανατεθεί στην Κομισιόν με τον Μπαρνιέ και η τελική φάση στο Ευρωκοινοβούλιο.