Κάθε ζωή που χάνεται μετράει το ίδιο, όσο περισσότεροι οι θάνατοι τόσο μεγαλύτερες οι ευθύνες και η αδιαφορία. Η Συρία σπαράζεται από έναν εμφύλιου που την έχει διαμελήσει ως χώρα και έχει στοιχίσει τη ζωή ή τον τραυματισμό στο 11,5% του πληθυσμού της. Σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν χάσει κάποιο δικό τους άνθρωπο, ενώ οι περισσότεροι έχουν διασκορπιστεί στα σημεία του ορίζοντα.
Η διεθνής κοινότητα αδιαφορεί γι αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και είναι λογικό, αφού επιδεικνύει εγκληματική έλλειψη ενδιαφέροντος για την εμφύλια σύρραξη στη χώρα.
Πηχιαίοι τίτλοι στα ηλεκτρονικά και έντυπα media αναφέρονται τις τελευταίες 24 ώρες στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αναδεικνύει το ζήτημα των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο στο σκληρό ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο. Σύμφωνα με την έκθεση πάνω από 3,000 άνθρωπι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, ενώ περίπου 250,000 τελικά τα κατάφεραν.
“Υγρός τάφος” έγραψαν οι περισσότεροι, ενώ άλλοι “νεκροταφείο η Μεσόγειος” προσπαθώντας να συγκινήσουν τις κοινωνίες που τρομοκρατημένες από επιθέσεις κλείνονται και γίνονται αμυντικές, ενώ άλλες ριζοσπαστικοποιούνται και αντιμετωπίζουν με πολύ βιαιότητα και ακόμα λιγότερη ανθρωπιά τους “τυχερούς” που δεν πνίγηκαν αλλά πέρασαν.
Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2016, ενώ σχεδόν 250.000 άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν τον διάπλου, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ, διεθνώς ΙΟΜ).
Οι πνιγμοί προσφύγων στη Μεσόγειο αυξήθηκαν κατά 35% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ πτώματα ξεβράζονται καθημερινά στις ακτές και άλλα δε θα βρεθούν ποτέ.
«Η ανακάλυψη 39 πτωμάτων στις λιβυκές ακτές αυτή την εβδομάδα ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 3.034», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τους 1.917 θανάτους που είχαν καταγραφεί τους πρώτους επτά μήνες του 2015.
Αντίθετα, ο αριθμός των αφίξεων είναι «ελαφρά» αυξημένος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον IOM.
Ένας λόγος που εξηγεί γιατί υπάρχουν περισσότεροι νεκροί και αγνοούμενοι φέτος είναι ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων μεταναστών που καταγράφηκε στα τέλη Μαΐου, με περίπου 1.000 μετανάστες να φθάνουν στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ημέρες.
Την ίδια περίοδο, στα ναυάγια εμπλέκονταν, σύμφωνα με τον IOM, σκάφη μεγαλύτερα απ΄ό,τι συνήθως τα οποία μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον IOM, η διαδρομή προς την Ιταλία παραμένει η πλέον επικίνδυνη, με 2.606 θανάτους για περίπου 88.350 αφίξεις από τις αρχές του έτους. Την ίδια περίοδο, σχεδόν 160.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα, και 383 έχασαν τη ζωή τους. Εξάλλου, 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Ισπανίας.
Η Αυστρία και η Ουγγαρία είδαν να περνούν από το έδαφός τους το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που διέφευγαν από τους πολέμους στη Συρία και στη Μέση Ανατολή και επιδίωκαν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.
Όμως το μεταναστευτικό αυτό κύμα ανακόπηκε τον Μάρτιο, μετά την απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.