Αντιμέτωποι με μια ακόμη κρίση οι Δημοκρατικοί και η Χίλαρι Κλίντον οδηγήθηκαν στην αποπομπή της προέδρου Ντέμπι Γούσερμαν Σκούλτζ, προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πνεύματα, ενώ ο επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον δείχνει τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως ηθικό αυτουργό των διαρροών από τα Wikileaks.
Περίληψη
Δράση
– Οι servers των Δημοκρατικών παραβιάστηκαν, όπως και οι προσωπικοί mail servers της Χίλαρι Κλίντον
– Τα emails δημοσιοποιήθηκαν από το Wikileaks
– Η εταιρία Crowdstrike καθάρισε τα συστήματα βρίσκοντας από πίσω την ομάδα Cozybear
Αντίδραση
– Η πρόεδρος του DNC Committee παραιτείται
– Το συνέδριο των Δημοκρατικών κοντεύει να τιναχτεί στον αέρα
– Ο επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον κατηγορεί ευθέως τον Βλάντιμιρ Πούτι για περέμβαση υπέρ Τράμπ στην εκλογική διαδικασία
– Το FBI ξεκινά έρευνα
– Δημοσιεύματα του FP αι του Observer επίσης εμπλέκουν τον Πούτιν
Ωστόσο το μείζον ζήτημα δεν είναι η διαρροή των emails αλλά το περιεχόμενό τους, το οποίο αντιβαίνει κάθε κανόνα πολιτικής αντιπαράθεσης και αποτελεί βόμβα στα θεμέλεια των Δημοκρατικών, ενώ παράλληλα αποδεικνύει βαθειά αντιδημοκρατική συμπεριφορά από πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.
Ο Ρόμπυ Μουκ, την Κυριακή, μια ημέρα πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών προσπάθησε να υποβαθμίσει τους φόβους για διαίρεση του κόμματος και να προστατεύσει τη Χίλαρι Κλίντον.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Μουκ, σε συνέντευξη οτυ έδωσε στο ABCnews κατηγόρησε ευθέως τον Βλάντιμιρ Πούτιν για ενορχηστρωμένη προσπάθεια επηρρεασμού του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών υπέρ του Ντόναλντ Τράμπ.
“Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κάποιοι ειδικοί μας λένε ότι η δυείσδυση στους server των Δημοκρατικών είναι έργο Ρώσων Hackers, για να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τράμπ”.
Δήλωσε μεταξύ άλλων ο εικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον στο ABCnews.
Η δήλωση του όμως φαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο στοιχείο για έρευνα του FBI για την υπόθεση της κλοπής και της διαρροής των emails.
Επισήμως το Κρεμλίνο έχει απορρίψει δια του εκπροσώπου του, Ντιμίτρι Πέσκοβ, το σενάριο λέγοντας ότι:
“Κατηγορηματικά απορρίπτω το σενάριο ότι η ρωσική κυβέρνηση ή κάποιος ρώσικος οργανισμός βρίται πίσω από την κλοπή πληροφοριών από τις ΗΠΑ”.
Το ενδεχόμενο να έχει χρησιμοποιηθεί το Wikileaks από τη ρώσικη κατασκοπεία απέρριψε και ο Τζουλιάν Ασάνζ.
Η Crowdstrike, η εταιρία που διαχειρίστηκε την εκκαθάριση του συστήματος των Δημοκρατικών από τους hackers και διέγνωσε τις μεθόδους και τα δεδομένα που κλάπηκαν έχει από τις 14 Ιουνίου ανακοινώσει ότι πρόκειται για έργο συγκεκριμένης ομάδας Ρώσων hackers, της Cozy Bear, την οποία συνδέουν με τις ρώσικες μυστικές υπηρεσίες*.
Όπως η ίδια εταιρία επισημαίνει οι hackers είχαν αποκτήσει πρόσβαση στους servers των Δημοκρατικών επί ένα χρόνο(!)… Επίσης στην αναφορά της για το γεγονός η Crowdstrike αναφέρει ότι εκλάπησαν αρχεία που είχαν σχέση με τον Ντόναλντ Τράμπ και τα όσα συγκέντρωναν γι αυτόν οι Δημοκρατικοί.
Ο Chief Technology Officer της Crowdstrike, Dmitri Alperovitch, δήλωσε:
“είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι ότι πρόκειται για ξένες μυστικές υπηρεσίες”
Η υπόθεση φαίνεται να “δένει” καθώς ένα μήνα νωρίτερα από την αποκάλυψη της παραβίασης των servers των Δημοκρατικών ο γενικός δειυθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ είχε σημάνει συναγερμό για επικείμενες επιθέσεις στα δίκτυα και τους υπολογιστές των υποψηφίων για την προεδρία και των επιτελείων τους.
Ο Κλάπερ δήλωσε δημοσίως σε εκδήλωση της διακοματικής επιτροπής πολιτικής ότι:
“Κατά τις εκλογές του 2008 εντοπίσαμε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, τότε βρήκαμε την πηγή στην Κίνα, στόχος ήταν να αποκτήσουν ευαίσθητα δεδομένα, emails και ενημερώσεις εθνικής ασφαλείας που θα μπορούσαν να έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιτελείων”.
Ενώ συνέχισε
“Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI κάνουν ότι μπορούν για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό των επιτελείων απέναντι σε μελλοντικές απειλές”.
Συνεπώς αν και τα περί Ρώσων hackers δείχνει να ευσταθούν και να ανταποκρίνονται σε συνηθισμένες πρακτικές, οι κατηγορίες περί παρέμβασης του Βλάντιμιρ Πούτιν στην εκλογική διαδκασία, δεν ευσταθούν, τουλάχιστον από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.
Εμπλοκή Πούτιν στις αμερικανικές εκλογές
Ωστόσο τα σενάρια επιμένουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν σε επίπεδο θεωριών συνομωσίας.
Σε αυτό το επίπεδο το πλέον σύνηθες σενάριο είναι θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να αποτελεί τον ιδανικό επόμενο πρόεδρο για τον Πούτιν καθώς έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα αναδιπλωθούν στρατιωτικά διεθνώς και θα ασχοληθούν την εσωτερική ασφάλεια καθώς και μέρος του εξοπλιστικού budget θα διοχετευθεί στην οικονομία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερος χώρος για τη “ρώσικη αρκούδα” η οποία αισθάνεται ότι περιορίζειται από την ανάπτυξη του NATO και την πληθωρική παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
Το σενάριο του Foreign Policy
Το έγκυρο περιοδικό Foreign Policy φαίνεται να αποδέχεται το σενάριο της παρέμβασης της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ, παίρνοντας ως δεδομένες αντίστοιχες παρεμβάσεις στην ανατολική Ευρώπη.
Για να υποστηρίζει το επιχείρημά του το FP παρουσιάζει στοιχεία για την τροφοδότηση των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων από τη Ρωσία και την ευθυγράμμιση πολλών τέτοιων ανά την ΕΕ με κύκλους της Μόσχας.
Το FP αναφέρει ότι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν έχει κατ επανάληψη αναζητήσει σύνδεση με το Κρεμλίνο και χρηματοδότηση από ρώσικα κεφάλαια στο πλαίσιο της καμπάνιας για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, ακολουθώντας τη Βρετανία.
Ωστόσο το περιοδικό δεν αναφέρει αν τελικά έχει καταγραφεί να υπάρχουν σχέσεις ή οικονομική στήριξη.
Αναφέρει όμως, ότι ο πατέρας της Λε Πεν δανείστηκε πάνω από 2 εκατ. δολάρια από μια εταιρία που ανήκει, σύμφωνα με το FP, σε πρώην πράκτορα της KGB.
Παρόμοια σενάριο φαίνεται να προωθεί και ο βρετανικός Observer.