Σε δίνη βρίσκονται μια μόλις ημέρα πριν από το συνέδριο τους οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης περίπου 20,000 emails από τα Wikileaks, τα οποία είχαν κλαπεί από τους servers του κόμματος από ρώσους hackers.
Η πρώτη αντίδραση στο σκάνδαλο που ξεσπά ήταν η απόφαση της προέδρου του Εθνικού Συεδρίου των Δημοκρατικών (DNC Committee) Ντέμπι Γουόσερμαν Σκούλτζ να μην απευθύνει ομιλία στις εργασίες του συνεδρίου.
Τα emails αποκαλύπτουν συνεργασία της Χίλαρι Κλίντον με την ηγεσία του κόμματος καθώς και πλήρη συμμετοχή των στελεχών για την αποτροπή της υποψηφιότητας του Μπέρνι Σάντερς καθώς και την απαξίωση δημοσιογράφων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Μπέρνι Σάντερς όσο και μερίδα του Τύπου είχαν κατ επανάληψη ζητήσει την παραίτηση της προέδρου για μεροληπτική συμπεριφορά.
Κατέβασε τους τόνους ο Σάντερς
Μιλώντας στο CNN ο γερουσιαστής Σάντερς επισήμανε ότι τα emails επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του, ωστόσο δεν ζήτησε την ανάληψη δράσης σ αυτή την κατεύθυνση, πέρα από την παραίτηση της προέδρου.
Μια ημέρα νωρίτερα ο Μπέρνι Σάντερς είχε κερδίσει τη δέμσευση των Δημοκρατικών για αλλαγή των εκλογικών διαδικασιών με τη μείωση των superdelegates, ώστε να καταστούν δικαιότερες οι μελλοντικές ψηφοφορίες.
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές η υποχώρηση αυτή από το κόμμα εντάσσεται στο πλαίσιο υποστήριξης του Μπέρνι Σάντερς στη Χίλαρι Κλίντον.
Μετά και το τελευταίο σκάνδαλο οι διαβουλεύσεις στα παρασκήνια, ενόψει του συνεδρίου, εντείνονται και φαίνεται ότι ίσως ο Μπέρνι Σάντερς πετύχει την αλλαγή ρότας του κόμματος, τουλάχιστον για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Τα emails όμως θα αποτελέσουν και αντιπολιτευτικό όπλο για την καμπάνια του Ντόναλντ Τράμπ καθώς αποδεικνύουν ότι η Χίλαρι Κλίντον για ακόμη μια φορά δεν σεβάστηκε τους κανονισμούς και χρησιμοποίησε μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει τον Σάντερς.
Το σκάνδαλο αυτό προστιθέμενο στο email-gate του υπουργείου Εξωτερικών σκιαγραφεί εικόνα που μόνο ευχάσριστη δεν είναι για τη γυναίκα που διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ.