Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναπροσαρμόσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό της παρά τις αναταρραχές και την υποβάθμιση της χώρας από την S&P και την επικείμενη από τη Moody’s.
Ωστόσο το σκεπτικό του αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι αγορές όπου η τουρκική λίρα υποχωρεί διαρκώς έχοντας χάσει 25% της αξίας της από τις 15 Ιουλίου.
Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλό, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 3 λιρών ανά δολάριο.
Την επενδυτική πίστη πλήγωσε και η υποβάθμιση πιο βαθειά στον κάδο των «σκουπιδιών» από τη Standard & Poor’s, η οποία χαμήλωσε κατά μια βαθμίδα από BB+ σε BB- το αξιόχρεο της χώρας, και δίνοντας και αρνητικές προοπτικές.
Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έχει θέσει τη χώρα και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιτείνοντας το ιδιαίτερα αρνητικό επενδυτικό κλίμα.
Οργίλη ήταν η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει από το παρελθόν διακόψει τις σχέσεις με την S&P(!)…
«Οι διεθνείς και εσωτερικοί παράγοντες της οικονομίας δε θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία για την εφαρμογή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ενώ συνέχισε “S&P τι σχέση έχετε με την Τουρκία; Η Τουρκία δεν αποτελεί μέλος σας. Αυτός ο οργανισμός έκανε ανάλογες πράξεις και στο παρελθόν και του διαμηνύσαμε ότι δε θέλουμε σχέσεις μαζί τους.”
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σοκ.
Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης οδηγείται στην χειρότερη εβδομάδα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Το κόστος δανεισμού για τα 10ετή κρατικά ομόλογα έχει ξεπεράσει το 10%.