Μετά από 25 χρόνια ως δημιουργός και επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς και έχοντας περάσει αρκετές φουρτούνες στο τιμόνι ο Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία. Το διοικητικό συμβούλιο τον αναγόρευσε σε επίτιμο πρόεδρο, αλλάζοντας σελίδα στη μεγαλύτερη πλέον ελληνική τράπεζα.
Παράλληλα με την αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα κλείνει ο κύκλος των παλαιών τραπεζιτών καθώς πριν από αυτόν αποχώρησε ο Γιάννης Κωστόπουλος της Alpha Bank και ο Νίκος Νανόπουλος της Eurobanκ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι περίπτωση Νανόπουλου διαφέρει αισθητά από τις άλλες δυο, καθώς αποχώρησε νωρίτερα υπό την πίεση της Αναστασίας Σακελλαρίου, επικεφαλής τότε του ΤΧΣ, ενώ τα παρασκήνια βοούσαν για πολιτικές πιέσεις από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά.
Τον Νίκο Νανόπουλο διαδέχθηκε ο Χρήστος Μεγάλου, για την απομάκρυνση του οποίου υπήρξε παρασκηνιακή συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρεμ Γουάτσα, που τον απορρόφησε τελικά στον Καναδά. Τη θέση του κατέλαβε τελικά ο προερχόμενος από το investment banking Φωκίωνας Καραβίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή των ηγετικών προσώπων στις τράπεζες ήταν κεντρικό πολιτό θέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν αυτή αναλάβει την εξουσία, θέλοντας να σηματοδοτήσει αφενός τη σύγκεουση με το κατεστημένο και αφετέρου την αλλαγή σελίδας.
Τελικά μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα Δημοψήφισμα και ένα νέο Μνημόνιο οι αλλαγές στις τράπεζες ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή των ξένων μετόχων τους, του Πρεμ Γουάτσα στη Eurobank και το Τζον Πόλσον στην Πειραιώς. Στην Alpha Bank ο Γιάννης Κωστόπουλος αποχώρησε χαμηλοφώνος πριν χρειαστεί να του ασκηθεί πίεση, έχοντας δρομολογήσει την επόμενη ημέρα με τον Δημήτρη Μαντζούνη -ως διευθύνοντα σύμβουλο και διασφαλίζοντας τα νώτα του, με τον Βασίλη Ράπανο (πρόεδρο), ο οποίος τυγχάνει πρόσωπο καθολικής αποδοχής και από το πολιτικό σύστημα.
Ωστόσο η παραίτηση του Μιχάλλη Σάλλα δεν ήταν τόσο βελούδινη όσο παρουσιάζεται. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει στους εποπτικούς φορείς και την κυβέρνηση την πρόθεσή του να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος, εν τούτοις η προετοιμασία της επόμενης ημέρας ήταν θορυβώδης, επίπονη και οδήγησε πολλές φορές σε ακραίες καταστάσεις.
Οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις οδήγησαν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τον ιδιωτικό τομέα στην αγκαλιά του Δημοσίου και εν συνεχεία ξανά στους ιδιώτες. Η μεταβολή των μετοχικών ισορροπιών όμως δεν ήταν εύκολη, ενώ η συνεχιζόμενη κρίση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα επέτεινε την αναταραχή.
Πριν από το Μιχάλη Σάλλα, με συνοπτικές διαδικασίες καρατομήθηκε από τη MIG ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ένδειξη ουσιαστικής ανατροπής συσχετισμών σε πολλά επίπεδα.
Στην Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας πριν αποχωρήσει συγκρούστηκε –και επικράτησε- με το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Άνθιμο Θωμόπουλο, με τον τελευταίο να γλιτώνει το δικαστήριο με την ψυχή στο στόμα, μετά από καταγγελίες του απερχόμενου προέδρου της τράεπζας.
Η σύγκρουση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση, όταν εκδηλώθηκε, τόσο το ΤΧΣ όσο και την κυβέρνηση καθώς ο Άνθιμος Θωμόπουλος αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν οι φήμες ότι έχει ήδη παραιτηθεί είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό και διεθνή Τύπο.
Ο Μιχάλης Σάλλας πριν την αποχώρησή του προσπάθησε να θέσει τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα αναδιατάσσοντας το προσωπικό, επιλέγοντας νέα διευθυντικά στελέχη και επενδύοντας σε μια νέα αλλά συμπαγή διοικητική ομάδα.
Παράλληλα προσπάθησε να επηρεάσει, μαζί με τους άλλους τραπεζίτες, τη διαδικασία επιλογής στελεχών από τους συμβούλους, το ΤΧΣ και τον SSM. Τα αποτελέσματα του lobbying αυτού μένει να φανούν στο εγγύς μέλλον, ωστόσο οι εσπευσμένες διοικητικές αλλαγές στο ΤΧΣ τείνουν στην κατεύθυνση της επικράτησης των ξένων και όχι των Ελλήνων που έθεταν ως κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή ξένων τραπεζιτών… τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος.
Διαβάστε: Μάρεκ Μπέλκα το βαρύ πυροβολικό του ΤΧΣ
Όπως αναφέρεται καταλυτικό για τις εξελίξεις θα είναι το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής του ΤΧΣ και ο οποίος σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα είναι ο Πολωνός, Μάρεκ Μπέλκα.
Η επιστολή παραίτησης Σάλλα:
«Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».