Να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που δημιουργεί το κλείσιμο της 8ετλιας Ομπάμα στις ΗΠΑ και διεθνώς επιχειρεί η Ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας βέβαια αντισταθμιστικά οφέλη.
Ο Τζακ Λιου και ο Τζον Κέρι έχοουν αναλάβει το βάρος της προώθησης της συμφωνίας εμπορικής υπερατλαντικής TTIP, στην οποία αντιδρούν σθεναρά αρκετές -αν όχι οι περισσότερες- ευρωπαϊκές κυβενρήσεις.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τζακ Λιού συναντήθη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συζητώντας θέματα διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Τουρκία και τα ανοιχτά μετωπα στην Ευρώπη.
Στε συνέντευξή του στους FT εστίασε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους με τον Αμερικανό υπουργό Οιονομικών να αναδεικνύει και το τουρκικό ως μοχλό πίεσης για την ταχύτερη ολοκλήρωση των συζητήσεων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης.
Δίνει χρέος, θέλει TTIPΟ Τζακ Λιου επισήμανε ότι όλες οι πλευρές βλέπουν τώρα ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση άρα και ονομαστικό κούρεμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται το reprofiling.
Κατά πάγια τακτική η ιδιαίτερα θετική, για τα ελληνικά συμφέροντα, συνέντευξη του Τζακ Λιού είναι το καρότο για την αλλαγή κλίματος στην Αθήνα για τη συμφωνία TTIO.
Όπως ενημερώθηκε όμως τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε εύκολα να το περάσει από το κοινοβούλιο καθώς θα αντιμετώπιζε μεγάλους κλειδωνισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντ’ αυτού θα ήταν ευκολότερο αν η συμφωνία εγκρινόταν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν χρειαζόταν έγκριση από τα κοινοβούλια.
Μοχλός πίεσης για χρέπυς το πραξικόπημα
Στη συνέντευξη στους Financial Times, ο Λιου χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να ενισχύσει το επί μακρόν επιχείρημα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπει η δοκιμαζόμενη οικονομία σε σταθερή τροχιά.
«Θα ήλπιζα [η πρόσφατη τοπική αναστάτωση] να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», δήλωσε ο Λιου.
Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν «φιλική» στάση στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ επέκρινε το ότι έχασαν την ευκαιρία να επιδιορθώσουν νωρίτερα τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες.
Ο κ. Λιού σημείωσε πως ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη από την Συρία, το Ιράκ και αλλού είχε οδηγήσει στο να ξαναέλθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.
«Πρέπει να φτιάξεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα» είπε ο ίδιος, καλώντας τους Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, μαζί με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.
Η ημέρα της κρίσης για το τεράστιο βάρος χρέους της Ελλάδας έχει αναβληθεί επανειλημμένα λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στους πιστωτές της χώρας, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκρούεται με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και τη Γερμανία για το τι πρέπει να γίνει.
Η Γερμανία έχει αντιταχθεί σθεναρά στο να δοθεί μια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα – το οποίο θα ανάγκαζε τους πιστωτές να αποδεχτούν απώλειες – ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διάσωση χωρίς μια ουσιαστική ελάφρυνση.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε πρόσφατα στους F.T.: «Πιστεύουμε ότι για να είναι βιώσιμο το χρέος, πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση. Κατά την γνώμη μας αυτό μπορεί να γίνει και χωρίς ονομαστικό “κούρεμα”».
Ο κ. Λιού εξέφρασε ανακούφιση για το ότι τα δύο στρατόπεδα φαίνεται να συμφωνούν, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μια αναδιάρθρωση χρέους που δεν θα μείωνε το ποσό που θα έπαιρναν πίσω οι πιστωτές.
«Νομίζω ότι έχουμε περάσει ένα σημείο καμπής και υπάρχει ευρεία συμφωνία πως δεν χρειάζεται να γίνει αναδιάρθρωση χρέους» σημείωσε ο κ. Λιού, προσθέτοντας: «Οι λεπτομέρειες φυσικά θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία».