Ο στρατός αναλαμβάνει τη διανομή τροφίμων και την εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα καθώς πρατηρούνται κλοπές και τα τρόφιμα καταλήγουν στη μαύρη αγορά. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το χρήμα μνα έχει χάσει ρακτικά την αξία του, ενώ τη χώρα να αδυνατεί να ελέγξει στοιχειωδώς την κατάταση της οικονομίας οι επιλογές είναι περιορισμένες.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ο πληθωρισμός της χώρας αναμένεται να διαμορφωθει στο 480% φέτος και να ξεπεράσει το 1.640% το 2017, όπως προκύπτει από ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κυβέρνηση του Καράκας επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χώρα θα ζητήσει σύντομα από το ΔΝΤ ένα σχέδιο διάσωσης. Η κατάσταση δυσκολεύει καθώς η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα παρέδωσε τον έλεγχο των αποθεμάτων τροφίμων στο στρατό, παραχωρώντας ακόμα περισσότερη εξουσία στις ένοπλες δυνάμεις.
Ωστόσο, η Βενεζουέλα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με το ΔΝΤ, ήδη από την εποχή της κυβέρνησης του Hugo Chávez εδώ και μια δεκαετία και από τότε δεν έχει προσπαθήσει να τις αποκαταστήσει.
“Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στις σχέσεις της Βενεζουέλας με το Ταμείο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice. Παρότι το ΔΝΤ προέτρεψε το Καράκας να αποκαταστήσει τη σχέση τους, “οι αρχές της Βενεζουέλας δεν επικοινώνησαν με το Ταμείο”.