Καθυστερεί η Ρωσία την αποκατάταση των οικονομικών της σχέσεων με την Τουρκία χρησιμοποιώντας ως αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα για την αναβολή της επαναλειτουργίας πτήσεων τσάρτερ για το 2016.
Η κίνηση αν και φαίνεται να εντάσσεται σε διπλωματία ρουτίνας εν τούτοις είναι προφανές ότι αποτελεί αλλαγή στάσης του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος διαπιστώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποδυναμωμένος και πιέζεται αφόρητα από τις ΗΠΑ.
Αν και ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί μια εκτεταμένη εκκαθάριση στο Δημόσιο, τη Δικαιοσύνη, τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, εν τούτοις το αποτυχημένο πραξικόπημα αποκάλυψε ουσιαστικές αδυναμίες του Ταγίπ Ερντογάν και του μηχανισμού του, καθώς και ευρεία δυσαρέσκεια απέναντό του.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποσύροντας το χαρτί αυτό προσδοκά σε νέα διαπραγμάτευση με την Τουρκία και τον Ερντογάν έκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα, κίνηση που προβληματίζει την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και θέτει σε επαγρύπνηση τις ΗΠΑ.
Μείζον θέμα στο τραπέζι αυτή την περίοδο είναι η διαμόρφωση της επόμενης ημέρα στη Συρία και η επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος, με την τουρκία να επιδιώκει να ζώνη ασφαλείας στα σύνορά της με τη Συρία και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να τίθενται υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρφικού κράτους, στα πρότυπα του Βορείου Ιράκ.
Οι δηλώσεις για τις πτήσεις
«Οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν θα επαναληφθούν το 2016 και είναι άγνωστο αν θα ξαναγίνουν το 2017», δήλωσε η Μάγια Λομίτζε, διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.
Σύμφωνα με ειδικούς, έχει σημειωθεί ήδη σημαντική μείωση των τουριστών στην Τουρκία φέτος. Οι τουριστικοί οργανισμοί ανέμεναν ότι περίπου 300.000 Ρώσοι τουρίστες θα ταξίδευαν στην Τουρκία για διακοπές.
«Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία είχε αρνητική επίδραση στην επιθυμία των Ρώσων να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα αυτή. Η ζήτηση μειώθηκε πάρα πολύ», δήλωσε η Λομίτζε.