Στις 15 Ιουλίου, αμέσως μετά την επίθεση στη Νίακια της Γαλλίας, πληροφορίες ανέφεραν ότι θα υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία, οι αρχές τέθηκαν σε συναγερμό. Όπερ και εγένετω. Αργά χθες το βράδυ άνδρας με μαχαίρι επιτέθηκε σε επιβάτες τρένου, η αστυνομία τον σκότωσε εν ψυχρώ.
Σήμερα, μετά από έρευνα στο σπίτι του αποκαλύπτεται ότι είχε σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
Πρόκειται για έναν Αφγανό έφηβο ο οποίος ήταν οπλισμένος με τσεκούρι και μαχαίρι, ο οποίος κατάφερε να επιτεθεί και να τραυματίσει σοβαρά τρεις ανθρώπους από ένα γκρουπ από το Χονγκ Κονγκ. Οι αρχές αναφέρουν ότι 14 άτομα που είδαν το περιστατικό χρειάστηκαν ψυχολογική υποστήριξη από το σοκ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των γερμανικών αρχών ο Αφγανός έχει καταγραφεί ως ασυνόδευτος ανήλικος κατά την είσοδό του στη χώρα, που πρακτικά συνεπάγεται ότι έχει αποκοπεί από την οικογένειά του και ζούσε σε ουσιαστική απομόνωση.
Το πρόβλημα που γεννάται τώρα για τη Γερμανία είναι η παράλληλη έξαρση της ρατσιστικής-ξενοφοβικής βίας που καταγράφεται αυξημένη κατά 42% σε report των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με ημερομηνία 28 Ιουνίου.
Υπό την πίεση τέτοιων γεγονότων αναμένεται νέο ξέσπασμα βίας από την ακροδεξιά στα πλαίσια αντεκδίκησης.
Προ ολίγων εβδομάδων ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, κ. Καλβάρ, είχε καταθέσει στη Βουλή ότι οι τρομοκρατικές μέθοδοι μεταλλάσσονται-εξελίσσονται, ότι η αποδυνάμωση του ISIS στη Συρία οδηγεί σε έκρηξη στην Ευρώπη. Τα ίδια είχε καταθέσει και ο επικεφαλής της NSA, Τζον Μπρέναν, σε επιτροπή του Κογκρέσου.
Μετά από τις καταθέσεις ακολούθησαν το Ορλάντο, δύο επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, η Νίκαια τώρα τώρα το Wurzburg.
Το συμπέρασμα, είναι ότι άτομα με χαλαρούς δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες οπλίζονται και δρουν μέσα στις Δυτικές κοινωνίες, όντας –τις περισσότερες φορές- υπήκοοι των ίδιων χωρών στις οποίες επιτίθενται.
Με αφορμή το περιστατικό του Ορλάντο ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην έννοια home-grown terrorism, δηλαδή στη ριζοσπαστικοποίηση μελών της ίδιας της κοινωνίας και την αναζήτηση σημείων αναφοράς σε άλλες κουλτούρες.
Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς οδηγεί σε αποπροσοποποίηση του εχθρού, τον καθιστά αόρατο και συνεπώς πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο. Πλέον οι δυτικές κοινωνίες δεν έχουν να φοβούνται ισλαμιστές, πρόσφυγες ή μετανάστες και ανθρώπους θολωμένους από θρησκευτικό μίσος.
Τα κριτήρια στην αναζήτηση υπόπτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες καθίστανται σε μεγάλο βαθμό ανεπίκαιρα καθώς το ψυχολογικό προφίλ του εν δυνάμει τρομοκράτη μοιάζει πλέον πάρα πολύ με τον κατατρεγμένο άνεργο της διπλανής πόρτας, το βετεράνο του Ιράκ –όπως συνέβη στις ΗΠΑ.
Με βάση τις τελευταίες επιθέσεις οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο εκ των έσω και κανένα από τα υπάρχοντα μοντέλα δεν μπορεί να προβλέψει αντιδράσεις ανθρώπων που έχουν γαλουχηθεί μέσα σε δυτικές κοινωνίες.
Πλέον είναι η οικονομική κρίση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανέχεια οι πυροκροτητές για τη βόμβα της τρομοκρατίας στη Δύση.