Σε εξέλιξη βρίσκεται το αντι-πραξικόπημα του Ταγίπ Ενρτογάν στην Τουρκία στο πλαίσιο του οποίου έχουν συλληφθεί πάνω από 6,000 άτομα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Δικαστικό Σώμα και το ευρύτερο Δημόσιο.
Ο Ερντογάν απαντώντας δυναμικά φτάνει στα όρια –αν δεν τα ξεπερνά- προκαλώντας την αποστροφή των δυτικών κυβερνήσεων καθώς διαπομπεύει στελέχη των ενόπλων δυνάμεων σε βαθμό εξευτελιστικό, ενώ επιτρέπει και πριμοδοτεί βιαιότητες σε βάρος στασιαστών.
Με το κρεσέντο αυτό ο Ταγίπ Ενρτογάν επιχειρεί να σπείρει τον τρόμο στο εσωτερικό, ενώ πατώντας πάνω στο ηθικό έρεισμα που του δίνει η νίκη της Δημοκρατίας και η στήριξη των ξένων στο Σύνταγμα υλοποιεί πογκρόμ στο κρατικό και στρατιωτικό μηχανισμό.
Αν και ο Ερντογάν φαίνεται να βγαίνει ισχυρότερος και με ηθικό έρεισμα και ευρεία λαϊκή υποστήριξη από το αποτυχημένο πραξικόπημα, εν τούτοις το σκηνικό παραμένει ρευστό και η Τουρκία πόρρω απέχει από τη σταθερότητα.
Ο διεμβολισμός του Δικαστικού Σώματος, το πογκρόμ στις ένοπλες δυνάμεις και οι ακρότητες σε όλα τα επίπεδα αποδυναμώνουν τη διεθνή εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούν προβληματισμό και αναγκάζουν τους ηγέτες να είναι επιφυλακτικοί σε κάθε κίνησή τους.
Η σκληρή ρητορική υψηλών τόνων απέναντι στις ΗΠΑ για τον Φετουλάχ Γκιουλέ φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τις σχέσεις με τη διοίκηση Ομπάμα, ενώ είναι προφανές ότι ο ίδιος ο Ερντογάν βρίσκεται ένας βήμα από την απόδοση κατηγοριών στο «διεθνή παράγοντα» για παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας, στρατηγική που αν υλοποιήσει τότε θα βρεθεί αυτομάτως σε διεθνή απομόνωση.
Η εξωτερική πολιτική Ερντογάν
Την ίδια ώρα οι ξένοι ηγέτες αν και παρακολουθούν με δέος την αντίδραση του «σουλτάνου» είναι αναγκασμένοι να επιμείνουν στην τροχιά βελτίωσης των διμερών σχέσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτοκόλλου, ώστε να μη χρεωθούν προσπάθεια αποσταθεροποίηση της Δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, όσο και Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν επιβεβαιώσει ότι οι διμερείς σχέσεις βαίνουν βελτιούμενες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο εντός του Αυγούστου.
Αν και τόσο ο αυτοεξόριστος αντίπαλος του Ερντογάν όσο και άλλοι πολιτικοί αναλυτές χρεώνουν πλεκτάνη και υποκίνηση του πραξικοπήματος στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, εν τούτοις κάτι δεν επιβεβαιώνεται.
Οι φήμες για πραξικόπημα είχαν γραφεί και διαψευστεί ακόμα και στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο μηχανισμός των μυστικών υπηρεσιών του Ερντογάν όχι απλά γνώριζε αλλά όφειλε –και ήτα- σε επιφυλακή.
Όπως το crisismonitor.gr έχει επισημάνει η στροφή Ερντογάν στις διμερείς σχέσεις με Ισραήλ και Ρωσία φαίνεται ότι εντάσσεται με το σχέδιο αντίδρασής του απέναντι στην εντεινόμενη απειλή ανατροπής του. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται η αποστασιοποίηση από τον ISIS που οδήγησε σε βίαιη απάντηση με τρομοκρατική επίθεση στο Ατατούρκ.
Τα 42 ελικόπτερα και τα σενάρια
Οι εξελίξεις όμως στην Τουρκία είναι ραγδαίες, καθώς το πραξικόπημα μπορεί να απέτυχε ωστόσο αν η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων είναι στο βαθμό των συλλήψεων στελεχών, τότε η στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας είναι σε πλήρη δυσαρμονία και διχασμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι κυκλοφορούν φήμες ακόμα και πολεμικά πλοία έχουν αυτομολήσει και κινούνται άνευ διαταγών και σχεδίου, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες αυτές.
Ακόμα και σήμερα αγνοούνται 42 στρατιωτικά ελικόπτερα, που αν και παράγοντες της κυβέρνησης Ερντογάν αποδίδουν την εξαφάνιση σε προετοιμασία νέου πραξικοπήματος, διατηρώντας κλίμα φόβου και συσπείρωσης της βάσης του, το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουν χρησιμοποιηθεί για να φυγαδεύσουν πραξικοπηματίες ή και άλλους που έχουν λόγους να φοβούνται.
Η σύλληψη και διαπόμπευση του αρχηγού της αεροπορίας, το αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ του Φετουλάχ Γκιουλέ και η βιαιότητα στον κρατικό μηχανισμό σκιαγραφούν μια εικόνα, που μάλλον ήταν προσχεδιασμένη.