Σε φιάσκο με υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές κατέληξε το πραξικόπημα στην Τουρκία, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακαταλαμβάνουν και τις τελευταίες υποδομές στην Άγκυρα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών. Αν και οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν καλή προετοιμασία, καθώς και η στάση των ξένων ήταν συγκρατημένη τις πρώτες ώρες δείχνοντας ότι υπήρχε προετοιμασία.
Στην πραγματικότητα οι πληροφορίες για πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν έντονες και διαρκείς τις τελευταίες εβδομάδες, σε βαθμό που είχαν διαρρεύσει ακόμα και έξω από τις υπηρεσίες πληροφοριών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Αυτό συνεπάγεται ότι και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε απόλυτη γνώση των κινήσεων.
Σε αυτό συνάδουν και οι κινήσεις που είχε στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος, επιχειρώντας στροφή 180 μοιρών και επαναπροσεγγίζοντας Ισραήλ και Ρωσία, καθώς και αποκόπτοντας πλήρως τις σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.
Οι κινήσεις του Ερντογάν αν και αρχικά δεν είχαν ουσιαστική πολιτική βάση, εκ των υστέρων προκύπτει ότι στόχο είχαν να αντισταθμίσουν τις εσωτερικές πιέσεις που ο ίδιος δεχόταν και να αποκόψει τις γέφυρες διεθνούς στήριξης που έχτιζαν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες.
Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν όμως και οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του προέδρου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μεταβεί στο Μποντρούμ, απέχοντας από την Άγκυρα όπου οι πραξικοπηματίες απέκτησαν γρήγορα τον έλεγχο καίριο υποδομών. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δεν «πιάστηκε στον ύπνο» καθώς πολύ γρήγορα κατόρθωσε να μεταδώσει μαγνητοσκοπημένο και κρυπτογραφημένο διάγγελμα μέσω των καναλιών, που καθιστά σαφές ότι ο ίδιος είχε έτοιμο και λειτουργικό plan B.
Παράλληλα από τα πρώτα λεπτά του πραξικοπήματος αεροσκάφη της τούρκικης πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, φτάνοντας σε σημείο να καταρρίψει ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες.
Προετοιμασμένη φάνηκε και η αστυνομία η οποία έδωσε μάχες για την προστασία του Κοινοβουλίου, του προεδρικού μεγάρου και άλλων κρίσιμων υποδομών.
Ενήμεροι ήταν όμως και οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα οι πρώτες δηλώσεις να είναι ίσων αποστάσεων ή ανώνυμες, υποδεικνύοντας σε βάθος γνώση των εξελίξεων.
Σε πολύ λίγες ώρες ο Ταγίπ Ενρτογάν κατάφερε να ανακαταλάβει την Κωνσταντινούπολη υποβοηθούμενος από ευρεία λαϊκή κινητοποίηση που πέτυχε μέσω του διαγγέλματος και των κοινωνικών δικτύων.
Η επαναφορά της Κωνσταντινούπολης σε έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων ήταν η κίνηση που ξεκαθάρισε το τοπίο αναγκάζοντας τους διεθνείς παίχτες να προβούν σε δηλώσεις στήριξης της Δημοκρατίας και της Συνταγματικής νομιμότητας.
Από εκείνη την ώρα και μετά το πραξικόπημα ήταν καταδικασμένο να διαρκέσει ακριβώς όση ώρα ήθελε ο Ερντογάν.
Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος όντας καλά προετοιμασμένος και έχοντας αποκαταστήσει το διεθνές του προφίλ άφησε το πραξικόπημα να εκδηλωθεί για να μπορέσει να ολοκληρώσει με μια κίνηση το στόχο του για εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων.
Αυτό το σενάριο φαίνεται να υλοποιείται καθώς ήδη μέχρι τις 9:00 το πρωί η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει 1563 αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων 29 συνταγματάρχες και τέσσερις ή πέντε στρατηγούς.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι οι πραξικοπηματίες έπεσαν κυριολεκτικά στην παγίδα Ερντογάν δίνοντάς του το έναυσμα για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του και ηθικό πλεονέκτημα για την επόμενη ημέρα.