Σαφή στοιχεία για το χτύπημα της Νίκαιας διέθεταν οι γαλλικές αρχές, όπως είχε εγκαίρως αποκαλύψει σε Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με την κατάθεση που είχε δώσει, η οποία στη συνέχεια διέρρευσε η Γαλλία αναμενόταν να δεχθεί κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές τρομοκράτες με ισχυρούς ή χαλαρούς δεσμούς με τον ISIS.
Παράλληλα ο κ. Καλβάρ επισήμανε ότι οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν δεν θα είναι οι κλασικές των βομβιστών αυτοκτονίας, αλλά εξελιγμένες με αυτοκίνητα, φορτηγά και τηλεχειριζόμενες βόμβες.
Όπως χαρακτηριστικά είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της γαλλικής Γερουσίας ο επικεφαλής της DGSI «όσο το Ισλαμικό Κράτος πιέζεται και αποδυναμώνεται στη Συρία και το Ιράκ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μεγάλης κλίμακας και έντασης επιθέσεις στη Γαλλία», καθώς όπως υποστήριξε «ο ISIS θέλει να δείξει στους μαχητές του ότι αν και αποδυναμώνεται έχει ακόμα δυνατότητα να επιφέρει καίρια πλήγματα στον εχθρό», ενώ συμπλήρωσε ότι «η στρατηγική των χτυπημάτων στην Ευρώπη αποπροσανατολίζει από την εικόνα παραπαίουσας δύναμης που αποπνέει στη Μέση Ανατολή».
Σε άλλο σημείο ο Ντανιέλ Καλβάρ επισημαίνει:
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο ISIS εξελίσσεται επιχειρησιακά και τεχνολογικά στη Ευρώπη, σε βαθμό που μπορεί να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί αυτοκίνητα βόμβες και τηλεχειριζόμενους εκρηκτικούς μηχανισμούς».
Λίγο καιρό πριν την κατάθεση του Καλβάρ άλλη εξεταστική Επιτροπή που ασχολούνταν με την επίθεση στο Παρίσι, είχε αποφανθεί ότι χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών ώστε να μοιράζονται πληροφορίες σε σωστό χρόνο και με αποτελεσματικό τρόπο.
Συνεπώς εγείρονται ερωτηματικά για τη δράση των αρχών, την εσωτερική τους συνεννόηση για την αποτελεσματικότητά τους. Ενώ για ακόμη μια φορά το πολιτικό προσωπικό της χώρας πιάνεται απροετοίμαστο και εκτός θέσης, έχοντας αγνοήσει τις ωχλήσεις αξιωμτούχων και τα πορίσματα επιτροπών.
Για την υπέρβαση των προβλημάτων συνεργασίας η Επιτροπή προτείνει ενιαία αντιτρομοκρατική μονάδα στα πρώτυπα του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 και του Ιανουαρίου του 2016 σκοτώθηκαν συνολικά 147 άνθρωποι πυροδοτώντας έντονη κριτική για τις αρχές και ιδιαίτερα για τις μυστικές υπηρεσίες. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι 84 χθες τα τότε είναι προφανές πως η Γαλλία έχει χάσει περισσότερους πολίτες στο έδαφός της απ ότι στρατιώτες στη μάχη με τον ISIS.
Χαμηλή τεχνολογία, ριζοσπαστικοποίηση
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επανειλημμένως, η τρομοκρατική αυτή οργάνωση, οι σχετιζόμενες με αυτήν ομάδες και οι συμπαθούντες, βρίσκουν τρόπο να διαπεράσουν τον παγκόσμιο «φράχτη», εξαπολύοντας εντυπωσιακές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Τα κίνητρα και οι δράστες της χθεσινής σφαγής στη Νίκαια της Γαλλίας παρέμεναν ασαφή τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση. Όμως η ενέργεια φαίνεται να φέρει τα χαρακτηριστικά των πρόσφατων επιθέσεων που έκανε -ή που ενέπνευσε- το Ισλαμικό Κράτος: ήταν μια δολοφονική επίθεση σε απροστάτευτο στόχο, που πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο άτομο ή από μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει εκμεταλλευτεί τις αδύναμες ή ανύπαρκτες κυβερνήσεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, για να ενισχύσει τις δυνάμεις του, να επιστρατεύσει κόσμο και να σχεδιάσει επιθέσεις. Οι ηγέτες του έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσηλυτίσουν και να προσελκύσουν νέα μέλη. Και, επανειλημμένως, χτυπούν απροστάτευτους στόχους όπου υπάρχει πλήθος κόσμου. Ένα αεροδρόμιο. Μια γιορτή. Έναν συναυλιακό χώρο. Ένα νάιτ-κλαμπ.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από έναν μεμονωμένο δράστη ή από ένα μικρό αριθμό δραστών, που ορισμένες φορές δεν έχουν πραγματικούς δεσμούς με την Οργάνωση που τους ενέπνευσε. Αυτό αποτελεί ένα τρομακτικό πρόβλημα για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας.
«Το πρόβλημα είναι πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, κυρίως λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι έχουμε δει ποτέ προηγουμένως, και δεν τους προλαβαίνουμε», δήλωσε στη Wall Street Journal ο διευθυντής του Center for Security Studies του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, Μπρους Χόφμαν. «Έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερου μεγέθους απ’ ό,τι στο παρελθόν».
Ο οδηγός του φορτηγού που «θέρισε» τουλάχιστον 84 ανθρώπους κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης στη Νίκαια της Γαλλίας, ήρθε να προστεθεί στις τάξεις άλλων μεμονωμένων δραστών ή μικρών ομάδων τρομοκρατών, που έχουν δολοφονήσει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες αθώους θεατές, ταξιδιώτες και άλλους τους τελευταίους 18 μήνες.