Μπορεί η Τερέζα Μέι να ζήτησε πίστωση χρόνου για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για την επόμενη ημέρα και να όρισε και υπουργό Brexit, ωστόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών και μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ έδωσε το έναυσμα ώστε να ανοίξει η συζήτηση με μπαράζ δηλώσεων.
Το γάντι σήκωσε άμεσα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δέχθηκε δημοσίως ως βάση τις θέσεις του Βρετανού ομολόγου και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να του τηλεφωνήσει.
Ετσι οι συζητήσεις ξεκινάνε με την “εύλογη” όπως τη χαρακτήρησε ο Σόιμπλε απαίτηση της Βρετανίας να διασφαλίσει πλήρη πρόσβαση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ενιαία Αγορά.
Νωρίτερα ο Χάμοντ είχε δώσει συμβουλή-εντολή μέσω συνέντευξης στο BBC στον υπουργό Brexit να επιδιώξει την όσο το δυνατόν πιο πλήρη πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ.
Ωστόσο τόσο ο Χάμοντ όσο και ο Σόιμπλε γνωρίζουν ότι για να συμβεί αυτό η Βρετανία θα πρέπει να δώσει ανταλλάγματα.
Ο Χάμοντ είχε ευθυγραμιστεί με τις θέσεις που παρουσίασαν Σόιμπλε και Λιου για την ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος του Brexit ώστε να επέλθει σταθεροποίηση και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονονικών μιλώντας στο BBC είπε άλλη μια φράση που φαίνεται να ξεκλειδώνει την ταχεία διαπραγμάτευση “Το Brexit διέλυσε την εμπιστοσύνη στη Βρετανική οικονομία και είμαι διατεθειμένος να κάνω τα πάντα για να την επανακκτήσω”.
Απ΄ότι φαίνεται δεν πήρε χρόνο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συνδέσει τις τελείες από τη συνέντευξη Χάμοντ και έσπευσε να τον συναντήσει στα μισά…
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πράγματι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Σίτι χρειάζονται πρόσβαση στην κοινή αγορά. Πρόσθεσε πως γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αρνητικές συνέπειες του Brexit.
«Εύλογη» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη θέση του νέου Βρετανού ομολόγου του, Φίλιπ Χάμοντ, πως χρειάζεται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Σίτι να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit θα έχει τις μικρότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες», προσθέτοντας ότι «η ανεργία, οι πολιτικοί κίνδυνοι και τα κοινωνικά προβλήματα αποτελούν απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη».
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό υπουργό.
Νωρίτερα σήμερα, ο Φίλιπ Χάμοντ τόνισε ότι η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 προκειμένου να ξεκινήσουν οι επίσημες διαδικασίες για την έξοδό της από την ΕΕ. Ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, «θα αρχίσουμε να συζητούμε για την διαπραγματευτική στρατηγική της Βρετανίας και πώς θα την προχωρήσουμε».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπραγματευτεί πλέον, όχι ως μέλος της ΕΕ, «αλλά ως στενός γείτονας και εμπορικός εταίρος». Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες «θα έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά».