Το Ιρλανδικό θαύμα είναι… virtual reality

Να πληρώσει αυξημένη εισφορά στην ΕΕ θα κληθεί η Ιρλανδία με βάση την τεράστια αύξηση του ΑΕΠ που παρουσίασε, η οποία όπως αποδεικνύεται είναι απλώς εικονική

Το Ιρλανδικό θαύμα είναι… virtual reality

Άφωνοι, όπως λένε τα διεθνή media, έμειναν οι οικονομολόγοι κατά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ιρλανδίας. Τα στοιχεία, όπως τα ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή της χώρας είναι για Νόμπελ οικονομικών και για το ρεκόρ Γκίνες, αν ήταν αληθινά.

Η χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρουσίασε ανάπτυξη 26,3%(!) σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την πρόβλεψη που ήταν –επίσης υπερβολική- για 7,8%(!)
Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ιρλανδία; Η χώρα με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στην ΕΕ, μόλις 12,5% φαίνεται ότι όχι μόνο δεν επωφελείται από την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ της, αλλά θα πληρώσει κι από πάνω.


Στην πραγματικότητα πολλές εταιρίες επέλεξαν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ιρλανδία για να επωφεληθούν από τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, έτσι τα κέρδη τους καταγράφονται στο Ιρλανδικό ΑΕΠ, όπως το ενεργητικό τους.
Αυτό όμως δεν έχει ουσιαστικά καμία επίδραση στην πραγματική οικονομία της χώρας, καθώς δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας αλλά εικονικά γραφεία και δεύτερον τα φορολογικά έσοδα αντισταθμίζονται από τα κίνητρα που προσφέρει η χώρα στις επιχειρήσεις.


Η Ιρλανδία κερδίζει τις… εντυπώσεις καθώς και μια ραγδαία μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι όμως που δεν μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού γιατί οι αγορές γνωρίζουν για το τρικ…
Τέλος η Ιρλανδία θα κληθεί να πληρώσει αυξημένη συνεισφορά στην ΕΕ καθώς αυξήθηκε η βαρύτητά της στο παραγόμενο προϊόν της ΕΕ.
Στη δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναφέρεται εκτεταμένα στο ρίσκο αντιστροφής της τάσης και απότομης προσγείωσης.

Διαβάστε  Η Ευρώπη πλήρωσε την τρομοκρατία 180 δισ.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις