Σημαντικό πλήγμα υπέστη η θεσμική υπόσταση του Eurogroup μετά την απόφαση να παραπεμφθεί το θέμα επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία στο Ecofin. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της απαξίωσης τόσο του θεσμού του Eurogroup όσο και του προέδρου του, Γιερούν Ντάισελμπλουμ από δυο χώρες της Ευρωζώνης.
Η παραπομπή του θέματος στο Ecofin στηρίζεται νομικά στη βάση ότι το Eurogroup είναι άτυπο όργανο, στο οποίο οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ συζητούν ζητήματα σχετικά με τις κοινές τους ευθύνες σχετικά με το ευρώ., όπως αναφέρεται στα καθήκοντά του.
Το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως Συμβούλιο Ecofin, είναι αρμόδιο για την οικονομική πολιτική, τα φορολογικά ζητήματα, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις κινήσεις κεφαλαίων, καθώς και τις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες εκτός της ΕΕ.
Καταρτίζει επίσης τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ και μεριμνά για τις νομικές και πρακτικές πτυχές του ενιαίου νομίσματος, δηλαδή του ευρώ.
Στόχος της Ισπανίας από την παραπομπή στο Ecofin είναι η διαφοροποίηση του συσχετισμού δυνάμεων ώστε να μην υπάρχει ομοφωνία και άρα να μην ληφθούν αποφάσεις.
Στο σημερινό Ecofin παραπέμπεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω υπερβάσεων του ορίου του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας, στα ελλείμματά τους. Στο χθεσινό Eurogroup η στάση που τηρήθηκε ήταν σκληρή σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Κομισιόν για τις αποκλίσεις στα ελλείμματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει. Με την άποψη αυτή, συνέκλιναν, στην συνέχεια, η Γαλλία και η Ιταλία, αν και δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.
Στο Eurgroup συζητήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 – 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 – 0,5% του ΑΕΠ. «Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα «σοφό αποτέλεσμα» με συνοπτικές διαδικασίες.