Νέο κύκλο έντασης στις σχέσεις της Κίνας με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ ανοίγει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η οποία εκδόθηκε πριν από λίγο 318075111-South-China-Sea-Ruling που προκλήθηκε από την προσφυγή των Φιλιππίνων απέναντι στην Κίνα. Η απόφαση κινείται στα αναμενόμενα πλαίσια απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Πεκίνου γνωστούς «Οι εννιά διακεκομμένες».
Η Κίνα έχει απριόρι απορρίψει την απόφαση του Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι κάθε προσπάθεια να περιοριστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα οδηγήσει σε στρατιωτική εμπλοκή. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην περιοχή δυο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, ενώ συμφώνησαν και για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην Νότιο Κορέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμάχη των Φιλιππίνων με την Κίνα αφορά περίπου την κυριότητα του 85% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και διαρκεί πλέον 69 χρόνια.
Η Κίνα αντιμάχεται τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένου το Βιετνάμ, της Μαλαισίας και του Μπρουνέϊ βασιζόμενη στη στρατιωτική υπεροχή και στον κομβικό οικονομικό της ρόλο στην περιοχή.
Στην ουσία η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης καθορίζει το δίκαιο των θαλασσών δίνοντας παράλληλα δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή στις χώρες που απονέμεται η κυριότητα.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι αδιαφορούν για την απόφαση του Δικαστηρίου και δεν πρόκειται να τη σεβαστούν.
Σε κάθε περίπτωση η νίκη των Φιλιππίνων αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ προσφυγών από τις υπόλοιπες θιγόμενες χώρες δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους για το Πεκίνο.
Η σύγκρουση αφορά τη χρήση των ενεργειακών πόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κίνας ανέρχονται στα 130 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, καθιστώντας την περιοχή τη δεύτερη πλουσιότερη σε πετρέλαιο μετά τη Σαουδική Αραβία.