Τη λογική των ομόκεντρων κύκλων επιχείρησαν να λανσάρουν ΕΕ και NATO κατά τη Σύνοδο της Βαρσοβίας, ενώ λαμβάνονταν αποφάσεις για την ενίσχυση της παρουσίας του βορειοατλανικτού συμφώνου στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία και τη ανάληψη του ελέγχου στη μάχη κατά του ISIS.
Διεθνείς αναλυτές, μεταξύ των οποίων οι Sam Jones και Henry Foy των Financial Times υποστηρίζουν ότι το μήνυμα της Συνόδου ήταν η συνεργασία ΕΕ και NATO, η κατάσταση ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρη.
Η δυναμική που δημιουργεί το Brexit στις γεωπολιτικές ισορροπίες δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, παρ’ όλα αυτά είναι πλέον σαφές όχι χωρίς τον Βρετανικό στρατό η προοπτική δημιουργίας Ευρωστρατού διαψεύδεται. Το γεγονός αυτό κάνει τις νέες χώρες να ανησυχούν, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις σε Γεωργία και Ουκρανία.
Η αδυναμία διαμόρφωσης αποτελεσματικής στρατιωτικής δύναμης από την Ευρώπη αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Βλάντιμιρ Πούττιν, σύμφωνα με την οπτική των νέων χωρών, ο οποίος διεκδικεί εδάφη, επιρροή και διαπραγματευτικά χαρτιά.
Σε αυτό το πλαίσιο η εκρηκτική επανεμφάνιση των ΗΠΑ στην Κασπία και του NATO στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης έρχεται να κατευνάσει φόβους και ανησυχίες. Οι ασκήσεις της συμμαχίας με σενάριο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εισβολής από τη Ρωσία, ενώ οι κυρώσεις για την κατάληψη της Κριμαίας είναι ακόμη ενεργές επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.
Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις χώρες της ΕΕ μέσω της ενεργητικής παρουσίας του NATO στην περιοχή, αποδυναμώνει την Ευρωπαϊκή διπλωματία, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ΗΠΑ σε ρυθμιστή των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Βάλτερ Στάινμάγερ κατά τη διάρκεια της νατοϊκής άσκησης «Ανακόντα» καλώντας για χαμηλούς τόνους προς τη Ρωσία.
Η από καιρό δρομολογημένη ανάπτυξη του NATO στην περιοχή αποδεικνύει την έλλειψη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εξωτερικών σχέσεων και ασφάλειας, ενώ όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας «μαζί (σς ΕΕ και NATO) είμαστε τρομερή ομάδα».
Στην πραγματικότητα οι κινήσεις του NATO, η ανταπόκριση που βρίσκει στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σαφείς ενδείξεις αποσάθρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδυνάμωσης της διαπραγματευτικής της ισχύος.