Σε εφαρμογή τίθεται πλέον ο νέος-αμφιλεγόμενος αντιτρομοκρατικός νόμος στη Ρωσία, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ποινές ακόμα και για όσους εκφρασθούν με θετικά σχόλια για τρομοκρατικές ενέργειες ή ομάδες, ακόμα και μέσα από το internet.
Πολλές πτυχές του νόμου έχουν δεχθεί έντονη κριτική από εταιρίες νέας τεχνολογίας και internet καθώς και από υπέρμαχους της ελευθερίας του λόγου. Πολιτικοί αναλυτές και νομικοί επισημαίνουν ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα ασαφής, σε βαθμό που εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα συγκεκριμένων διατάξεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Russia Today ο νέος νόμος προβλέπει φυλάκιση έως 10 έτη για όσους εμπλέκονται ακόμα και έμμεσα σε εγχώρια ή διεθνή τρομοκρατία. Παράλληλα προβλέπεται 15ετής φυλάκιση για οποιονδήποτε χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ομάδες ή βοηθάει στην προσέλκυση νέων μελών.
Παράλληλα, ο νόμος κατεβάζει τον ηλικιακό πήχη για τους κατηγορούμενους για τρομοκρατία από τα 16 σήμερα στα 14…
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ο εξαναγκασμός των data providers να παραδίδουν τα κρυπτογραφημένα κλειδιά (την ασφάλεια των χρηστών δηλαδή) στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες όταν αυτό τους ζητηθεί.
Με αυτό τον τρόπο οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών ανά πάσα στιγμή και χωρίς δικαστικές δικλείδες ασφαλείας.
Ωστόσο το πρόστιμο που ορίζεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ανά περίπτωση, θα ανέρχεται το πολύ στα 15,400 δολάρια, που πρακτικά συνεπάγεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των εταιριών να τηρήσουν το νόμο.
Προσπαθώντας να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και ενδεχόμενη ανάσχεση της ανάπτυξης στο internet, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο δίνει αρμοδιότητες ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να μην υπάρξει ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας του νόμου.