Οι ΗΠΑ απελαύνουν δυο Ρώσους διπλωμάτες

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας καθώς το NATO επελαύνει στην Ανατολική Ευρώπη. Ρουτίνα έχουν γίνει πλέον τα διπλωματικά επεισόδια, ενώ διπλωμάτες απελαύνονται εκατέρωθεν

Οι ΗΠΑ απελαύνουν δυο Ρώσους διπλωμάτες

Την απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο αντιπείνων προς τη Μόσχα ένα περιστατικό όπου Αμερικανός διπλωμάτης φαίνεται να δέχθηκε απρόκλητη επίθεση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη ρώσικη πρωτεύουσα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κινήσεις αυτές μπορεί να αποτελούν τακτικισμούς ωστόσο αν συνδεθούν με το γενικότερο κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και τις κινήσεις του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, τότε θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν προεόρτια όξυνσης των σχέσεων.
Το ιστορικό της διπλωματικής έντασης
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών οι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν στις 17 Ιουνίου.
Ο εκπρόσωπος τύπου, John Korby συσχέτησε την απόφαση απέλασης με την επίθεση που δέχθηκε Αμερικανός διπλωμάτης στη Μόσχα,μόπου οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι του επιτέθηκε Ρώσος φρουρός απρόκλητα.
Επί του περιστατικού η Μόσχα απαντά ότι ο Αμερικανός δεν ήταν διπλωμάτης αλλά πράκτορας της CIA, ο οποίος αρνήθηκε να παράσχει τα διπλωματικά του έγγραφα και χτύπησε τον φρουρό στο πρόσωπο.
Στη δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ρώσικου υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova επισήμανε ότι εκτός από το γεγονός ότι ήταν πράκτορας της CIA, η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει σε τρομοκράτη, ακόμα και σε βομβιστή αυτοκτονίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις πράξεις του φρουρού.
Διαψεύδει ο Kirby
Τους ισχυρισμούς του ρώσικοου ΥΠΕΞ έσπευσε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας χαρακτηστικά ότι “Ο ισχυρισμός ότι ο φρουρός προστάτευε την αμερικανική πρεσβεία από άγνωστο και πιθανώς επικίνδυνο άτομο είναο απλά αναληθής”.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Τα πεστιατικά αυτά αποκαλύπτουν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού πολέμου, εντείνοντας τις ανησυχίες.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Σε χαμηλό 17ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ