Wargames στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τους Αμερικανούς να στέλνουν δυο αεροπλανοφόρα και τους ΚΙνέζους να απαντούν σε υψηλούς τόνους απειλώντας με θερμό επεισόδιο

Wargames στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Μπαρούτι μυρίζει η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια εβδομάδα πριν την έκδοση απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις διαφιλονικούμενες μεταξύ Κίνας, Μαλαισίας, Φιλιπινών και Βιετνάμ ζωνών. Ισχυρή θέση στη γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής έχουν λάβει και οι ΗΠΑ αποστέλλοντας ήδη δυο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων.

Το Πεκίνο αντέδρασε με δημοσίευμα σε κρατική εφημερίδα καλώντας τους εμπλεκομένους να αγνοήσουν την όποια απόφαση της διαιτησίας ώστε να μην υπάρξουν εντάσσεις.
Παράλληλα έστεινα μήνυμα στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον αναφέροντας ότι, αν και η Κίνα απέχει από τις στρατιωτικές ικανότητες και την τεχνολογία των ΗΠΑ, εν τούτοις μπορεί να ανταποδώσει με σκληρό πλήγμα εφόσον οι ΗΠΑ παρέμβουν στην περιοχή.

Η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για μια διαφιλονικούμενη, από την Κίνα και τις Φιλιππίνες, περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα της περιοχής.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει δυο ομάδες κρούσης με αεροπλανοφόρα σε μια επίδειξη δύναμης, που αναγνωρίζει πλέον και η κρατική εφημερίδα Global Times.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα:

Η Ουάσιγκτον έχει στείλει δυο ομάδες κρούσης με αεροπλανοφόαρα στην περιοχή, στέλνοντας μήνυμα ότι είναι ο ισχυρότερος παίχτης στην περιοχή, αξιώνοντας από την Κϊνα υπακοή.

Ενώ συνεχίζει σκιαγραφόντας το προφίλ της αντίδρασης του Πεκίνου:

Η Κίνα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων στρατιωιτικής αναχαίτησης

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο επίπεδο των αμερικανικών δυνάμεων, καλώντας όμως για ανάπτυξη ικανοτήτων ισχυρού πλήγματος που θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να περιορίσουν τον παρεμβατικό τους ρόλο στην περιοχή.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Η απάντηση της Κίνας, όπως αυτή διατυπώνεται μέσα από την εφημερίδα, φαίνεται μάλλον ήπια, αν και κινείται σε υψηλούς τόνους, δίνοντας την αίσθηση επικείμενης στρατιωτικής αναμέτρησης.

Στην πραγματικότητα το Πεκίνο εστιάζει στην αύξηση του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη νέων αμυντικών συστημάτων και αεροπλανοφόρων.

Αν και το Πεκίνο σκοπεύει να αγνοήσει την απόφαση του διεθνούς Δικαστηρίου, στην πραγματικότητα καθιστά σαφές ότι η απάντησή του στην επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ θα είναι μακροπρόθεση και δεν θα έρεθι σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

Σε αυτό το μήκος κύμματος κινήθηκε και η απάντηση του Φιλιπινέζου κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος δήλωσε ότι:

“Απ όσο αντιλαμβάνομαι ο πρόεδρος θέλει να διατηρήσει ισχυρότερες και καλύτερες σχέσεις με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ”

Αντιστοίχως η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times συναρτά το επίπεδο της κινεζικής αντίδρασης από τις κινήσεις των Φιλιπινέζων.

Διαβάστε  Ο διευθυντής μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκθέτει δημοσίως τον Τραμπ

Το Πεκίνο ζητά από τους εμπλεκόμενους να αφήσουν στην άκρη τα αποτελέσματα της διαιτησίας, επισημαίνοντας ότι έτσι δεν υπάρξει κανένα περιστατικό, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται η εφημερίδα.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.