Στόχος τριών συνολικά εκρήξεων έγινε η Σαουδική Αραβία την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού, ενώ στη μια επίθεση στην ιερή πόλη Μεδίνα, όπου βρίσκεται το τέμενος του Μωάμεθ.
Δύο εκρήξεις από επιθέσεις βομβιστών–καμικάζι έπληξαν σήμερα την ανατολική πόλη της Σαουδικής Αραβίας, Κατίφ, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της σιιτικής μειονότητας της χώρας.
Στόχος των επιθέσεων ήταν Αμερικανοί διπλωμάτες, Σιίτες καθώς και εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην ιερή πόλη Μεδίνα.
Ο ένας βομβιστής πάρκαρε το αυτοκίνητό του κοντά στο αμερικανικό προξενείο στη Τζέντα και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηανισμό.
Οι νεκροί είναι στο σύνολό τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες.
Οι πυκνοί καπνοί της έκρηξης στη Μεδίνα ήταν ορατοί από μεγάλη απόσταση
Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως η μία έκρηξη στην Κατίφ κατέστρεψε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά σε τέμενος, που ακολούθησε μια ακόμη έκρηξη λίγο πριν τις 19:00 (τοπική ώρα). Στην περιοχή της επίθεσης ήταν διεσπαρμένα ανθρώπινα μέλη, που πιστεύεται ότι ανήκουν στον δράστη, τόνισε ο αυτόπτης μάρτυρας.
«Ήταν βομβιστής–καμικάζι, είδα μέλη του σώματος του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ενώ δεν έχουν αναφερθεί άλλα θύματα πέραν του δράστη.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, από την επίθεση στο Τέμενος του Προφήτη στη Μεδίνα, η οποία περιλάμβανε τρεις εκρήξεις, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο δράστης και δύο αξιωματούχοι ασφαλείας.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση βομβιστή–καμικάζι με αποτέλεσμα δύο τραυματίες κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στην Τζέντα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας.
Στοχευμένη επίθεση στο δεύτερο πιο ιερό τέμενος των μουσουλμάνων
Το Τέμενος του Προφήτη ή Μασγίντ αλ-Ναμπαουί είναι μουσουλμανικό τέμενος στη Μεδίνα το οποίο κατασκευάστηκε από το προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ. Είναι το δεύτερο πιο ιερό τέμενος για το Ισλάμ (το πρώτο είναι το Μασγίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα). Είναι το δεύτερο τζαμί το οποίο κατασκευάστηκε και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Μετά την επέκτασή του επί βασιλείας του Ουαλίντ Α’ (705-715) περιλαμβάνει επίσης τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης του Μωάμεθ, καθώς και των μουσουλμάνων ηγετών Αμπού Μπακρ και Ουμάρ.