Σε πολιτική δίνη οδηγείται και η Γαλλία όπως όλα δείχνουν, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ραφδαία άνοδο του ευρωσκεπτικισμού με το 45% των πολιτών να τάσσονται υπέρ ενός Δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ.
Αν και ο Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται διατεθειμένος να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, είναι πλέον σαφές ότι θα αναγκαστεί και να υιοθετήσει μια πολύ πιο δεξιά ατζέντα που θα μπροούσε να δυναμιτίσει το προσφυγικό, εντείνοντας την ανασφάλεια και μπλοκάροντας τη λήψη αποφάσεων για ευαίσθητα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, προσφυγικού και πολιτικής ενοποίησης μέχρι τις εκλογές.
Παράλληλα οι εξελίξεις αυτές θα αναγκάσουν τον Φρανσουά Ολάντ να κινηθεί πιο επιθετικά απέναντι στη Βρετανία ποντάροντας πλέον αγγλικό όλεθρο μετά το Brexit προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα Δημοσκοπικά ευρρήματα το σκηνικό που διαμορφώνεται στη γαλλική κοινή γνώμη δεν απέχει από αυτό στη Βρετανία, με τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους να τοποθετούνται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και τις ελίτ υπέρ της παραμονής.
Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις της σφυγμομέτρησης στη Γαλλία δεν προκύπτει σαφής συσχέτηση ηλικίας-προτίμησης, κάτι που ήταν ξεκάθαρο στη Βρετανία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γαλλία θα έχει προεδρικές εκλογές το 2017 στις οποίες θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Όπερ σημαίνει από το Σεπτέβριο η χώρα θα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητά της να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις και να πιέσει σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση την ΕΕ.
Ενδεχόμενη δεξιά στροφή της Γαλλίας, η οποία με βάσει τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανή, θα ενισχύσει τον συντηρητικό πυρήνα της ΕΕ θέτοντας εκτός παιχνιδού σοσιαλιστές και Αριστερά.