Μπλοκαρισμένες παρά τις θετικές εξελίξεις εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες καθώς οι μεταρρυθμίσεις που τις αφορούν έχουν καθυστερήσει δραματικά και τα business plans των αυξήσεων κεφαλαίου είναι ήδη εκτός πραγματικότητας.
Μπορεί η ΕΚΤ να επανέφερε το waiver δίνοντας ψυχολογική ώθηση και θέτοντας το σημείο εκκίνησης του νέου οδικού χάρτη για την αποκατάσταση της κανονικότητας όμως κάτι τέτοιο απέχει πολύ ακόμα.
Τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, την αλλαγή διοικήσεων και την υιοθέτηση νέων πληροφοριακών συστημάτων καθώς και τον έλεγχο των δανειοδοτήσεων εμποδίζουν κάθε κίνηση.
Τα προβλήματα
1. Η Fitch θεωρεί ότι άρση των capital controls ισοδυναμεί με χρεοκοπία… (δεν είπε κάτι διαφορετικό η Κατσέλη)
2. Ο Ντράγκι κρατάει ακόμα πολλά χαρτιά-κλειδιά στα χέρια του και δεν θα τα δώσει εύκολα
-Το waiver θα επανέλθει σήμερα και έχει ιδιαίτερη σημασία όχι για τα λεφτά που θα πάρουν αλλά επειδή αποτελεί την αφετηρία του οδικού χάρτη για την αποκατάσταση της κανονικότητας
-Το haircut, δηλαδή τη μείωση του πέναλτυ που επιβάλλει η ΕΚΤ στα προς χρηματοδότηση ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Αυτό τοποθετείται μάλλον τον Οκτώβριο και βλέπουμε
-Τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό πάει για Σεπτέβριο, δύσκολα να γίνει νωρίτερα.
Αν υλοποιηθούν και τα τρια αυτά βήματα τότε οι ελληνικές τράπεζες θα αναβαθμιστούν πολλές βαθμίδες και μαζί και η οικονομία (προσοχή πρώτα οι τράπεζες και μετά η οικονομία)
Τι ζητάει ο Ντράγκι για να τα κάνει αυτά;
1. Νέα διοικητικά συμβούλια στις τράπεζες και νέους κανόνες διακυβέρνησης… Κοινώς περισσότερη διαφάνεια, απομάκρυνση κομματικών και ανανέωση ώστε να φύγουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση καθώς και οι…. άσχετοι
2. Κόκκινα δάνεια, μια λύση που να έχει ρεαλιστικό action plan και ρεαλιστικές προβλέψεις ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να πατήσουν σε στέρεες βάσεις…
3. Ελεγχο χρηματοδοτήσεων-ρίσκου και διαφάνεια… Που συνεπάγεται νέα πληροφοριακά συστήματα και ενεργοποίηση του μηχανισμού εγκαίρου προειδοποιήσεως της Τράπεζας της Ελλάδας που υπολειτουργεί…
Συμπέρασμα
Οι τραπεζίτες και η κυβέρνηση πιέζουν για αλλαγή του νόμου επιλογής στελεχών ώστε να σώσουν και να σωθούν…
Σοβαρή λύση για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχει, ιδιαιτερα μετά τη φοροκαταιγίδα
Ελεγχο ρίσκου χρηματοδοτήσεων και αναβάθμιση υπολογιστικών συστημάτων δεν κάνουν… και βάζουν εισαγγελείς να ψάξουν… Κοινώς πιάσ’ το αυγό και κούρεφτο…
Για όλους τους παραπάνω λόγους καθυστερεί η άρση των capital controls, γι αυτό δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και γι αυτό δεν υπάρχει και φως στο τούνελ της ανάπτυξης.-
Καλησπέρα και καλή τύχη