ΑΝέτοιμο να άρει τα capital controls εμφανίζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως δηλώσει σε συνεύντευξη της η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “ο κόσμος φοβάται ακόμα για τις καταθέσεις του”, ενώ θέτει νέο χρονοδιάγραμμα για άρση των περιορισμών έως τα τέλη του 2016, υπό προϋποθέσεις.
Η κυρία Κατσέλη επιχειρεί να αποσυσχετίσει την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ με την άρση των capital controls, επισημαίνοντας ότι η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως collateral από την ΕΚΤ δεν είναι πανάκεια.
Σκιαγραφόντας τις προϋποθέσεις η Λούκα Κατσέλη μίλησε για αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, πολιτική σταθερότητα και αποκατάταση της εμπιστοσύνης.
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν έχουν βρει ακόμα modus vivendi για τα κόκκινα δάνεια και με τους νέους φόρους να επιβαρύνουν περαιτέρω τη δυνατίτητα των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ο στόχος για αποδοτικότερη διαχείρηση των NPL’s φαίνεται μάλλον αισιόδοξος, αν όχι ανέφικτος.
Όπως τόνισε η κυρία Κατσέλη «θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα. Επόμενο βήμα είναι η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, η οποία θα βοηθήσει αλλά δεν είναι πανάκεια, για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
«Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν, κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτως ώστε να δοθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες»
, τόνισε η πρόεδρος της ΕΤΕ.
Προσέθεσε ακόμη ότι το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται στο ότι «ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής», αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.
Προέβλεψε ότι θα υπάρξει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, μείωση των επιτοκίων στις κάρτες αλλά και στα δάνεια, εφόσον, όμως, δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.