Προσπάθεια να βρει κοινό έδαφος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να επιτύχει την ενσωμάτωσή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα καταβάλλει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του Eurogroup επαναφέρει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι πολλές χώρες της Ζώνης του Ευρώαναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη-βιώσιμο.
Με τον τρόπο αυτό ο ίδιος αποφεύγει να λάβει θέση, ως θεσμικός παράγοντας, ενώ ανοίγει την πόρτα για νέο γύρο συζητήσεων με το ΔΝΤ.
Ο Γερούν Νταισελμπλουμ επανέφερε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup που έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ.
Η παρέμβασή του αυτή, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ακολουθεί τη φλεγματική απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο στο briefing.
Ο επικεφαλής του Eurogroup προσέθεσε παράληλλα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, όπως αυτό που καλείται να παρουσιάσει η Ελλάδα, δεν είναι ρεαλιστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι δυο όμως παραδοχές του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχουν εκφράσει τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας, ανοίγοντας πλέον διάπλατα την πόρτα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη ξεκίνησαν να εργάζονται για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ότι το συντομότερο δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, στις αποφάσεις θα λάβουν μέρος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε σημειώσει ως αναγκαία προϋπόθεση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μίλησε για επαναξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.